Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Järjestöillä hyvät tavoitteet

Keskeiset kotimaiset ympäristöjärjestöt julkistivat eilen luonnonsuojelua ja ympäristöä koskevat esityksensä tulevaan hallitusohjelmaan. Tavoitteet ovat kunnianhimoisia ja osin ennakkoluulottomia. Minun suosikkini on se, että Suomen pitää olla suunnannäyttäjä ekologisia rajoja kunnioittavan talousmallin laatimisessa.

Järjestöt tunnistavat hyvin yhteiskuntamme keskeisiä kipupisteitä ja haasteita, ja tavoitteiden kärjessä ovat ilmasto, luonnon monimuotoisuus, vesistöjen suojelu ja luonnonvarojen kestävä käyttö. Kaikista näistä tarvitaankin merkittäviä linjauksia tulevaan hallitusohjelmaan.

Luonnonsuojelupuolella järjestöt kantavat voimakasta huolta luonnon monimuotoisuuden heikkenemisestä. Eniten paukkuja ehdotetaan suojelualueverkon laajentamiseen, mutta sekään ei metsälajien tukemiseen yksin riitä. Metsälain kokonaisuudistus siten, että "avohakkuuton hoito" eli perinteisemmin jatkuvan kasvatuksen menetelmä yleistyy, on oleellista. Tämä hankehan on edennyt nykyisen ministerin Sirkka-Liisa Anttilan (kesk) kaudella etanamaisesti. Tänään kuitenkin tuli asiasta lupaava työryhmäraportti, joten taidan joutua perumaan kritiikkiäni... Jos edes osaa talousmetsistä hoidettaisiin pehmein menetelmin, voitaisiin suojelualueiden kytkeytyneisyyttä vahvistaa merkittävästi. "Sukupuuttojen saarekkeiden" välillä olisi ekologisia yhteyksiä.

Luontojärjestöt ovat aiheellisesti huolissaan metsäenergian käytön kovasta lisääntymisestä. "Risupaketin" riskinarvio on luvattu tehdä ja sen odotetaan valmistuvan kevään aikana.

Ympäristöhallinnon osalta järjestöt käyvät vahvaan vastaiskuun ympäristöministeriön lakkauttamista ja luonnonvaraministeriön perustamista kohtaan: ympäristöministeriöön esitetään siirrettäväksi ilmasto- ja energia-asioita työ- ja elinkeinoministeriöstä, liikenneasioita (!) liikenne- ja viestintäministeriöstä ja sekä osia maa- ja metsätalousministeriöstä. Ajatus ilmasto- ja ympäristöministeriöstä on harkinnan arvoinen, sillä ilmastotoimet ja niiden koordinointi ovat hyvin hajallaan nykytilanteessa. Sen sijaan liikenneasioiden siirto pois liikenneministeriöstä tuntuu äkkisältään oudolta, vaikka liikenteellä onkin isot ilmastovaikutukset. Järjestöt vaativat myös ympäristöhallinnolle lisää resursseja.

Yksi raikas idea on Suomelle laadittava älyenergiavisio. Tällä tarkoitetaan älykkäisiin, kaksisuuntaisiin sähköverkkoihin ja hajautettuun tuotantoon perustuvaa energiajärjestelmää, jollainen epäilemättä onkin tulevaisuuden malli. Nyt ollaan laajasti asentamassa sähkönkulutuksen tuntimittareita, jotka ovat ensimmäinen askel tällä tiellä. Älystrategian laatiminen on varsin tarpeellista, jotta kehitystä voidaan nopeuttaa ja samalla välttää virheliikkeitä.

 

Timo Juurikkala 19.1.2011
Kommentit

LwNYDmHKUvOZaCtQdpw (26.4.2012 19:26:26)

Hei Jouko ! Itse kylle4 ve4he4n kauhistuin kun kuuiln ja ne4in tuon Timo Soinin keskustelun TV:sse4 . Ajattelen itse asiaa seuraavasti. Eikf6 Suomen pite4isi ensin laittaa ele4kele4isten asiat parempaan kuntoon ja sitten vasta ottaa ke4yttf6f6n ike4e4n kuin he4te4 tilassa ele4kele4isten rahoja,koska ne rahat on kerran peritty aikanaan palkasta juuri site4 varten.Kuuntelin te4ne4e4n kansan radion (6.3-11) ja siinne4 niin moni ele4kele4inen valitti esim Huonoa hoito palvelutaloon ei pe4e4se koska on liian hyve4kuntoinen 82 v Helsingisse4 ei ele4ke riitte4nyt edes vuokraan. Joku vanhus valitti ruoka huoltoa, vaikka he4lle4 oli sopimus ja ohjeet ja pe4ive4n ruuat merkitty listaan niin siite4 huolimatta tulee vaikka mite4 ja milloin vaan, joutuu ruokaa odottamaan iltaankin asti. jne,,jne. Ere4s mies sanoi ette4 en e4e4neste4 kete4e4n koska taitettua indeksie4 ei ole korjattu ja ele4ke ei riite4 uusien vaatteiden ostoon. Kysyisinkin Edustaja Skinnari ette4 eikf6 olisi jo aika korjata tuo surullisen kuuluisa taitettu indeksi kuntoon ja sitten suunnitella jotain muuta je4rkeve4e4.Yste4ve4llisin terveisin Raimo Hakkarainen Suomen Senioripuolueen kansanedustaja ehdokas, Paikallisosaston varapuheenjohtaja. Hallituksen varaje4sen . Lahti Hallit oy:n hallituksen je4senAsun Lahdessa. Hyve4e4 pe4ive4n jatkoa.


30xggehn (23.3.2017 23:39:01)

That's a sensible answer to a changelling question

Siirry sivun alkuun