Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Periaatteellista vastustusta

Valtioneuvosto teki reilu vuosi takaperin 200-vuotisistunnossaan juhlapäätöksen Selkämeren kansallispuiston perustamisesta. Nyt puiston perustaminen on yllättäen ajautunut vaikeuksiin vastustajien jääräpäisen jurnutuksen vuoksi.

Hallituksen esityksen mukaan Selkämeren kansallispuisto olisi noin 160 kilometriä pitkä ja ulottuisi Varsinais-Suomen Kustavista aina Satakunnan Merikarvialle saakka. Se olisi Itämeren alueen ensimmäinen laaja aavan meren kansallispuisto.

 

Satakunnan puolella kansallispuistoa kannatetaan laajasti, mutta Varsinais-Suomessa tilanne näyttää päinvastaiselta. Niin kunnat ja kaupungit kuin maakuntaliittokin vastustavat puiston ulottamista Vakka-Suomen puolelle.

 

Vastustusta perustellaan ammattikalastuksen suurella merkityksellä alueen elinkeinoelämälle. Kalatalouden näkökulmat on kuitenkin otettu kansallispuiston valmistelussa huomioon, jopa ylenmääräisesti.

 

Esimerkiksi puistoa koskevan lakiesityksen ensimmäinen pykälä on hämmästyttävä: siinä kansallispuiston perustamisen tavoitteeksi nimetään "ammattikalastuksen säilyminen elinvoimaisena"! Valmistelun aikana kansallispuistosta myös rajattiin ulos kaikki potentiaaliset kalankasvatukseen soveltuvat alueet.

 

Poikkeussäädöksissä annetaan lisäksi mahdollisuudet harmaahylkeen ja merimetson metsästykseen ja lisäksi lintujen ampumiseen muutamalla luotoalueella. Minkkien, supikoirien ja muiden haitallisten vierasperäisten pienpetojen metsästys on mahdollista Metsähallituksen luvalla.

 

Valmistelun aikana siis otettiin huomioon KAIKKI alueen kalastukseen ja metsästykseen liittyvät näkökohdat. Mutta tämäkään ei näköjään murra kansallispuiston vastustusta Vakka-Suomessa. Vastustus onkin mennyt selvästi ns. "periaatteelliselle tasolle", jolloin asiaperusteilla ei enää ole mitään merkitystä.

 

Valitettavasti myös eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta asettui kannattamaan suppeampaa rajausta. Ainoastaan valiokunnan vihreät edustajat Johanna Karimäki ja Erkki Pulliainen jättivät eriävän mielipiteen.

 

Ratkaisu asiassa on kuitenkin ympäristövaliokunnan käsissä. Uskon ja toivon, että luontoarvot ja järkisyyt voittavat ja Selkämeren kansallispuisto saadaan perustettua hallituksen juhlapäätöksen mukaisesti vielä tämän eduskunnan aikana.

 

Toiveita onnistumisesta nostaa se, ettei vastustajien perusteissa ole päätä eikä häntää!

 

.

 

Timo Juurikkala 9.2.2011
« edellinen | 1 | seuraava »

Kommentit

gYcnnhFMoR (27.4.2012 01:07:51)

Miksi puuttuu te4rkeime4t kteohet jotka ihmisten toimesta kuluttaa eniten edergiaa?Ke4denle4mpf6isen veden energian kulutus esim. kWh/ 10Min.Le4mpime4n ja kylme4n veden mittaus le4hes puolittaa kulutuksen, silti te4lle4 hetkelle4 vain puoleen putkiremotin tehneiste4 laitetaan mittarit, miksi?Tuuletusikkunan aukipito 0 C kWh/ 10min -10 C Kwh/10min ja -20 C kWh/ 10min.Esim. Kandassa on je4rjestelme4 kun ikkuna avataan, niin le4mmf6t menee pois patterista.Ne4in omakotitalossa asuessa on pe4ive4nselve4 asia , ette4 patteri kytkete4e4n pois jo ke4rye4misen takia.Lakeja tehde4e4n ajattelematta sen vaikutusta energian kulutukseen , esim haja-asutuksen je4telaki, jossa ihmisie4 pakotetaan maahan imeitys korvaamaan se4hkf6e4 4-5 kWh/vrk ja myrkkykemikaalioita kuluttavalla pienpuhdistamolla, joka tuo kaiken lise4ksi ns. puhdistetun je4teveden laskupaikkoihin saasteisen takapihan. Josta vuoden aikana kertyneen saasteen siirtyve4t keve4ttulvien aikana suoraan vesistf6ihin. Tai umpise4ilif6lle4 josta seuraa miljoonien m3 paskaralli. Saati puhdistamoiden energian tarpeen lise4e4ntyminen..Miksi Motivaa on kielletty laskemasta ko. energian tarvetta?


zchLBxuCKHY (4.7.2013 00:58:58)

You have more useful info than the British had coolines pre-WWII.


vIcc21TESsnO (12.10.2015 19:38:00)

I like what you guys tend to be up too. This sort of clever work and espxoure! Keep up the awesome works guys I’ve incorporated you guys to our blogroll.


BAgp7l2jf (29.4.2016 20:07:26)


WJSzPecva (23.3.2017 19:06:29)

My true thoughts on what the insurance company is doing to that poor family in the “True Story” link are intoarppriape for publication anywhere. So I’ll just say that I’m speechless with rage. Some of those collectors can be vicious, and to unleash them on not only a child but a child who could be really hurt by yelling and loud noises… well, it honestly makes me wonder what drives people to be that damned vicious.

« edellinen | 1 | seuraava »
Siirry sivun alkuun