Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Kokoomuksen viisi miljoonaa

Kokoomus julkisti eilen 10.2. ympäristöpoliittisen ohjelmansa tutulla otsikolla "Vihreällä on viisi miljoonaa sävyä". Paperissa on muutamia ihan kivoja ajatuksia mutta suuri linja hahmottuu heikosti. Etenkin ilmastopolitiikkaan ja luonnon monimuotoisuuden suojeluun kaivattaisiin sisältöä yleisluontoisen viherpiperryksen asemesta.

Ehkä parasta ohjelmassa on vahva liputtaminen vihreän verouudistuksen jatkamisen puolesta. Siihen liittyy ajatus taloudellisten ja muiden ohjauskeinojen kehittämisestä niin, että ne ohjaavat ympäristöystävällisiin toimintatapoihin. Kokoomus ymmärtää rahan päälle - euro on hyvä konsultti.

Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen Kokoomus ei ympäristöohjelmassaan ota juuri kantaa, eikä myöskään luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen tunnu erityisemmin huolettavan. Merkittävin linjaus tältä osin on vaatimus siitä, että luonnon monimuotoisuuden ja ekosysteemipalveluiden merkitys kansantaloudelle pitää arvioida. Kokoomus menee euro edellä, mikä ei tietenkään ole mikään yllätys!

Kokoomuksen ympäristöpoliittinen ohjelma ei tohdi ottaa kantaa myöskään saimaannorpan, suurpetojen, vaelluskalojen tai muidenkaan uhanalaisten lajien tilanteeseen saati luontotyyppien uhanalaisuuteen. METSO-ohjelmalle on kai tulkittavissa laimeaa tukea, kun puolue liputtaa vapaaehtoisuuteen perustuvien luonnonsuojeluohjelmien kehittämisen puolesta. Yleisluontoisessa ohjelmassa ei oteta kantaa resursseihin - tällainen dollarinvihreä sävy ei ilmeisesti sisälly Kokoomuksen viiteen miljoonaan vaihtoehtoon!

Ehkä parasta antia ohjelmassa ovat vesiensuojeluun ja Itämereen liittyvät linjaukset, joissa korostetaan valtioiden yhteistyötä ja EU:n maataloustukien uudistamisen ympäristöulottuvuuksia. Samoin turpeen verotuksen kiristäminen ja luonnonsuojelun kannalta arvokkaiden soiden jättäminen turvetuotannon ulkopuolelle on tervetullutta tavaraa.

Myös eko- ja resurssitehokkuuden edistäminen saa kohtuullisen paljon huomiota niin asumisen, yhdyskuntarakenteen kuin tuotannollisen toiminnankin puolella. Tässä taitaa selkeimmin näkyä työryhmän puheenjohtajan asuntoministeri Jan Vapaavuoren kädenjälki.

Kaiken kaikkiaan ohjelmapaperi on kevyehkö kokonaisuus; pikkunäppärä, parhaimmillaan jopa "ympäristöfiksu" (ugh!).

Hieman hämäräksi näin ulkopuoliselle arvioijalle jää ohjelman viimeinen pääotsikko "Ympäristöpettämisen aika on ohi". Viittaako tämä puolueen omiin toimiin? Mistähän moinen terve syyllisyydentunto kumpuaa?


 

Timo Juurikkala 11.2.2011
Kommentit

eUqHAxMj (26.9.2012 16:17:55)

Jarkko: kiitos ihsyimyden arvostuksesta! Samoin!Mutta kun se Vihreiden politiikka (Paimiossa) tuntuu niin ve4e4re4lte4, niin eikf6s se todista, ette4 emme ole oikeistoa? Ja mite4 on se Vihreiden porvarillinen politiikka Suomen hallituksessa? Vihree4t ovat hallituksen vasen laita, jonka ansiot ne4kyve4t esim. pe4ive4hoidon nollamaksuluokassa, tyf6markkinatuen tarfveharkinnan poistamisessa, takuuele4kkeesse4, lapsilisien indeksisidonnaisuudessa.Vanhoille puolueille on hirvee4n vaikea ymme4rte4e4, ette4 jos samaan aikaan arvostaa ihmisten valinnanvapautta, niin voi silti ne4hde4, ette4 ihmisie4 pite4e4 myf6s vahvasti ohjata silloin kun yksitte4isten ihmisten valinnat ovat haitaksi yhteiskunnalle. Siis mieluummin me kuin mine4.Kokoomuksen (eiku BOB Helsingin, anteeksi) mainos Viisi miljoonaa vihree4e4 se4vye4 kertoo te4ste4 erosta mainiosti. Siine4 maailman muuttaminen annetaan yksilf6iden tehte4ve4ksi. Nuo mainoksessa yllytetyt pienet teot tuottavat kuitenkin vain pienie4 tuloksia. Isot teot on tehte4ve4 yhdesse4.Fiksuista ajatuksista, jotka ovat hautautuneet ei nyt tule muita mieleen kuin energiatehokkuus. Siine4 aloitteessa olivat mukana kaikki mut paitsi Keskusta. Teknisesse4 lautakunnassa puolueet eive4t vain sitten seisoneet esityksense4 takana, ja nyt se ne4kf6je4e4n raukeaa. Te4me4 kuvaa hyvin site4, miten heikkoa on muiden vihreys. (Toimituksen huomautus: Vihreille4 ei paikkaa teknisesse4.)Vihree4t ovat e4e4nestyksisse4 vuoron pere4e4n Paimiossa oikean ja vasemman kannalla. Se kertoo kaiken.Jussi: kiitos tiedosta. Uskon, ette4 10 vuoden pe4e4ste4 Suomessa Vasemmistoliitto ja Vihree4t ovat yhdistyneet. Voi menne4 site4kin kautta, ette4 Vasemmiston vanha e4e4neste4je4kunta kuolee pois ja nuorille ei je4e4 muuta vaihtoehtoa kuin Vihree4t (e4e4nikynnys).Pakko kuitenkin on huomauttaa, ette4 vasemmiston vanhemmalla e4e4neste4je4lle4 on taipumus haluta rajoittaa yksilf6n valinnan vapautta silloinkin kun se on tarpeetonta. Tyyppiesimerkki kunnallisessa politiikassa on yksityisen pe4ive4hoidon tuki tai palvelusetelit.


GYNV7uyf (23.3.2017 23:34:37)

A minute saved is a minute eadnre, and this saved hours!

Siirry sivun alkuun