Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Ydinhaaksirikko

Japania on kohdannut raskas katastrofi: maanjäristys ja sitä seurannut tsunami ovat aiheuttaneet kymmeniä tuhansia kuolonuhreja ja giganttisia tuhoja rakennetulle ympäristölle. Suuri määrä väkeä on ilman ruokaa, vettä ja sähköä. Vertaukset toiseen maailmansotaan ovat paikoin paikallaan.

Luonnonkatastrofi koitui myös ydinvoimaloiden tuhoksi. Fukushiman ydinvoimalan useissa yksiköissä on ollut räjähdyksiä ja reaktorit ovat "kriittisessä tilassa". Säteilytasot ovat nousseet rajusti.

Hätätoimenpiteenä reaktoreja jäähdytetään raa´alla merivedellä, joka kyllä jäähdyttää mutta samalla tekee reaktorit käyttökelvottomiksi. Suolavesi aiheuttaa korroosiota, eikä merivedellä jäähdytettyjä voimaloita enää voida käyttää. Näin ainakin sanotaan uutisissa.

Japanilaisten ydinvoimaloiden tuhoutuminen laittaa koko ydinvoima-alan uuteen asentoon, vaikka Jyrki Katainen kiirehtikin ilmoittamaan, ettei hänen kantansa yhdessä yössä muutu. Ei kai Kataisen mielipide sitten muutu kahdessa tai kolmessakaan yössä… Mutta kansalaismielipide muuttuu ja niin muuttunee myös rahoittajien suhtautuminen.

Ydinvoiman kannattajat ovat ripeästi olleet todistamassa, ettei Suomessa ole maanjäristyksiä saati tsunameja. Ei olekaan, mutta Japanin tapaukset paljastivat, etteivät edes parhaat insinöörit kykene kuvittelemaan kaikkia riskejä tai ainakaan niiden yhdistelmiä. Osaavatko suomalaiset insinöörit kuvitella paremmin?

Nyt vielä tällä sekunnilla näyttää, ettei Fukushimassa olisi tapahtumassa suurimittaista ydinkatastrofia. Voi olla, että evakuoidut 200 000 (?) ihmistä vielä voivat palata kotikonnuilleen. Inhimillinen hätä ja pelko ovat kuitenkin tällä hetkellä suuret. Säteily, joka ei näy, ei haise eikä tunnu kipuna, on erityisen pelottavaa.

Ydinvoimassa on poikkeuksellista se, että onnettomuuden sattuessa voi hetkessä satoja tai jopa tuhansia neliökilometrejä muuttua asumiskelvottomiksi. Mikään muu ihmisperäinen onnettomuus ei aiheuta vastaavaa.

Fukushima voi olla koko ydinvoima-ajan päätepiste. Vaikka suurta ympäristökatastrofia ei syntyisikään, jää käteen epäluottamus. Riskianalyysit eivät sittenkään olleet riittäviä, vaikka niin on varmasti myös Japanissa vakuuteltu.

Epäluulo vaikuttaa tavallisiin ihmisiin, poliitikkoihin ja rahoittajiin. Uusiin ydinvoimaloihin tulee olemaan jokseenkin mahdotonta löytää enää rahoitusta, kun se on ollut vaikeaa jo ennen Fukushimaakin. Miljardi-investoinnit muuttuivat hetkessä arvottomiksi: ei enää tuottoa, vain kalliit vastuut jälkihoidosta. Houkutteleva sijoituskohde?

Onneksi Fennovoiman ja TVO:n uusia voimaloita ei ole vielä alettu rakentaa. Nyt niistä voidaan vielä hyvän sään aikana luopua ja siirtyä rakentamaan oikeasti kestävää energiajärjestelmää.

Timo Juurikkala 15.3.2011
Kommentit

Ulla Pyyvaara (16.3.2011 00:29:46)

hienoa Timo.

Selkeää ja kansantajuista painavaa tekstiä - Tässä linjassa on helppo pysyä ja vaikuttaa. Ydinvoimalat ovat kalliita, kun kaikki korjaukset riskitekijät ym. investoidaan odottamaan mahdollista katastrofia yhteisestä kassastamme... ja kuka täyspäinen haluaa elää lastensa kansssa tai ilman lapsia saastuneessa maassa. Toimenpiteitä ja investointeja nyt ja tulevaisuudessa järkevämpiin ratkaisuun- hiili, öljy, tuulivoima, uusiutuva energiatalous ....


Petri Seppälä (24.3.2011 14:13:34)

Ihmiskunnalle arvokkaampia ovat ihmiset, jotka taistelevat asioiden puolesta kuin sellaiset, jotka taistelevat asioita vastaan. Itse arvostan suuresti niitä vastuunkantajia, jotka jaksavat vetää vankkureita vaikka koirat haukkuvat.

Ei tietenkään kukaan täysijärkinen ole innoissaan siitä, että säteilevää jätettä haudataan maahan 100 000 vuodeksi. Tai siitä, jos tapahtuu onnettomuus jossa radioaktiivista säteilyä pääsee ympäristöön. Valitettava totuus vaan on, että vaihtoehdot ovat kokolailla vähissä.

Hiilidioksidipäästöjen takia hiili ja öljy ovat pannassa. Turve kuuluu aikalailla samaan kastiin, sanoi Pekkarinen mitä vaan. Tuuli ja aurinkovoima Suomen olosuhteissa ovat marginaalista haihattelua. Vuotokseenkaan ei saisi allasta rakentaa.

Kaikkien, jotka ovat ydinvoimaa vastaan ja jotka pelkäävät sitä, tulisi kaiken järjen mukaan kannattaa uusien voimaloiden rakentamista. Itse ottaisin mielelläni uuden reaktorin Loviisaan varsinkin jos sillä saisimme Sosnovy Borin purettua.

Suomi tarvitsee edullista energiaa nyt ja myös jatkossa.


(Anonyymi idealisti) (2.4.2011 18:59:47)

Ruotsissa on keksitty läpinäkyvä aurinko paneeli, maalämpö on edullista, meri liikkuu aina ja sen kinesteettistä energiaa voisimme hyödyntää. Niin kauan kun ihmisille uskotellaan että mahdollisuudet ovat rajalliset, ne ovat. Mielikuvitukselle olisi kysyntää, mutta paikalleen juurtuneet "realistit" eivät osaakaan ajatella mitä kaikkea UUTTA voisimme tehdä. Me tarvitsemme innovaattoreita, joilla jalat eivät ole maassa, jotta energia ongelma saataisiin ratkaistua. Mahdoton idea usein poikii mahdollisuuden. Ilman idealisteja ei ole kehitystä ja ilman realisteja ei ole kehitystä. Ne kaksi tukevat toisiaan.

Moraalisesti ydinvoiman käyttö ei ole oikein. Siinä tuhoutuu monen ihmisen elämä jotka toimivat uraani louhoksilla. Katastrofit ovat hurjia. Mihin soppaan itse laittaisit lusikkasi Petri jos joutuisit louhimaan uraania jonka jälkeen lapsesi kuolisivat onnettomuudessa?
Samaan aikaan ydinvoiman ongelma jota monikaan ei ole miettinyt on se että sen käyttöä säätelee hyvin pieni osa ihmisiä. Se taas johtaa helposti väärinkäytöksiin.

Nyt olisi aika antaa ajatukselle vapaus ja oikeasti ottaa tähä koko energia kysymykseen uusi ote.


raiMAtZwAfgnql (5.5.2011 23:25:54)

Kudos! What a neat way of thniking about it.

Siirry sivun alkuun