Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Market-laki ja kepun koukerot

Eduskunta hyväksyi tiistaina maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksen, jossa kaupan suuryksiköiden rakentamista pyritään ohjaamaan nykyistä paremmin. Lakimuutos herätti paljon porua maakunnissa ja myös kaupan piirissä; asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) nimittelikin näitä tahoja aika osuvasti "cowboykapitalisteiksi"

Uuden lain mukaan kaupan suuryksiköt pitää pääsääntöisesti sijoittaa keskusta-alueille. Jos marketteja halutaan rakentaa muualle, pitää sijainti osoittaa maakuntakaavassa ja tehdä myös asiaankuuluvat selvitykset vaikutuksista palvelurakenteeseen, asiointiin, liikenteeseen, ympäristöön jne. Lakiuudistus ei siis kiellä markettien rakentamista keskustojen ulkopuolelle vaan pakottaa suunnittelemaan asiat nykyistä paremmin.

Taustalla on ilmastonmuutoksen torjunnan lisäksi myös huoli keskustojen elinvoiman säilyttämisestä ja myös ikääntyvän, usein autottoman väestön mahdollisuudesta käydä kaupassa.

Lakiuudistuksessa poistettiin myös jako päivittäistavarakaupan ja tilaa vaativan erikoistavarakaupan (auto-, rauta-, puutarha-, sisustuskaupat jne) väliltä. Kokoraja kaikille myymälöille on 2000 neliömetriä, jollei maakuntakaavassa ole määritetty suurempaa alarajaa.

Muutoksen vastustajien perusteet olivat hinteliä. Lähinnä moitittiin sitä, että kaavoitusvalta liukuu maakunnista keskushallintoon eli ympäristöministeriöön, joka hyväksyy maakuntakaavat. Tähän ei nyt kuitenkaan tule muutosta muiden kuin yli 2000 neliön tilaa vaativan kaupan yksiköiden osalta.

Ympäristöministeriön vahvistamismenettely on näissä asioissa ihan paikallaan, jottei maakunnissa kaavoiteta paikallisten intressien perusteella ihan miten sattuu. Kaupan rakenne on meillä jo nyt varsin hajautunut. Juuri näissä kuvioissa ovat hääränneet keskeisesti myös KMS-porukat ja heidän hengenheimolaisensa…

Keskustapuolue sortui market-lain käsittelyssä ihmeellisiin manöövereihin. Ensin he lypsivät läpi maakuntien merkitystä korostavan ponnen ja yrittivät sen jälkeen vielä äänestää ympäristövaliokunnassa koko lain nurin, vieläpä kertomatta asiasta etukäteen. Keskustan nolo operaatio kuitenkin epäonnistui surkeasti, kun suurin osa oppositiosta tuki uudistusta.

Mutta ei tässä vielä kaikki: kepu ei omasta mielestään ollut saanut maitokiintiötään täyteen ja ryhtyi vielä täysistuntokäsittelyssä TOISEEN ILTALYPSYKIERROKSEEN! He tehtailivat vielä lisäponnen, jossa edelleen korostettiin maakuntien asemaa. Lopullisessa äänestyksessä aika iso joukko kepulaisia vielä äänesti uudistusta vastaan.

Yhteistyö hallituskumppani Keskustan kanssa on pääosin sujunut kohtalaisesti, mutta tämä loppumetrien temppuilu oli pohjanoteeraus. Kepu petti.

 

Timo Juurikkala 17.3.2011
Kommentit

oBePdwnGhbtkJ (6.5.2011 12:49:03)

And I thought I was the sensible one. Thanks for stetnig me straight.


IwZoxAeUPPfW (26.9.2012 19:04:21)

This insight's just the way to kick life into this dbaete.


7sHxrTAS (12.10.2015 20:19:01)

Huh, aika je4rkytte4ve4e4 miettie4, ette4 itkien oon lapsille aina tuputtanut niite4 fluoritabletteja ja ke4skenyt ke4ytte4me4e4n hammastahnaa, fluorihammastahnaa siis.. Tais olla ne meide4n ala-asteen luokan rasavillipojat sittenkin fiksuja, kun heittelive4t je4rjeste4jien pulpeteille jakamat fluorit aina pitkin luokkaa.. Kiitti vinkeiste4. Pite4e4 pikimmiten ostella jotain muuta kuin tuota Pepsodenttia, ja hyve4 vinkki on ke4ytte4e4 joko vuorotellen saman pe4ive4n aikana tai sitten tuubi tuubin pere4e4n fluoritonta ja fluorillista, jos site4 sitten sen hampaiden se4ilyvyyden takia haluaa ke4ytte4e4. Mutta toisaalta tuo ksylitolin ke4ytf6n lise4e4minen kuulostaa je4rkeve4lte4, joten mite4 site4 fluorilla sitten tekis? (Mielenkiintoista olis kuulla hammasle4e4ke4rin mielipide asiasta!) Itselle4ni muuten ei ole yhte4e4n reike4e4 hampaissa, eike4 lapsillakaan - liekf6 sitten kiitte4minen site4 fluoria tuosta vai sukugeeneje4 :) Mut onko siis hammastahnoissa muita myrkkyje4 kuin tuo fluori?

Siirry sivun alkuun