Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Ravinteet kiertoon

Reilu vuosi takaperin Suomi antoi silloisen pääministerin Matti Vanhasen suulla erinäisiä sitoumuksia Itämeren tilan parantamiseksi Finlandia-talon kokouksessa. Suomi lupasi muun muassa vähentää Saaristomereen valuvaa maatalouden kuormitusta sekä pyrkiä ravinteiden kierrättämisen esimerkkialueeksi.

Näiden sitoumusten edistämiseksi asetettiin "Suomesta ravinteiden kierrätyksen mallimaa" -työryhmä, jonka puheenjohtajaksi nimettiin itse Vanhanen. Ryhmä luovutti eilen raporttinsa, joka sisältää useita kymmeniä erilaisia toimenpide-ehdotuksia. Tähtäimessä on vesiensuojelun tehostaminen niin, että vesien hyvä tila voitaisiin saavuttaa vuonna 2020.

Raportissa on paljon mielenkiintoisia esityksiä, joiden toteuttaminen edistäisi ravinteiden suljettua kiertoa. Erityisen paljon ehdotuksissa keskitytään karjanlannan ja puhdistamolietteiden sisältämien ravinteiden saamiseen uudelleen kiertoon. Samanaikaisesti jätöksiä voitaisiin myös käyttää energian tuottamiseen, mikä kuulostaa varsin järkevältä.

Alalla tarvitaan vielä tutkimusta ja tuotekehittelyä, mutta osin teknologia on jo valmiinakin. Sen käyttöön ottamiseen tarvitaan - kuten tavallista - tukiaisia. On kuitenkin viisasta, että myös maatalouden puolella pyritään materiaalitehokkuuteen ja mahdollisimman pitkälle vietyyn kierrätykseen. Ja ainakin alkuvaiheessa myös tuet ovat tarpeen, jotta kehitys saadaan liikkeelle.

Työryhmä esittää myös tulevan hallituksen ohjelmaan useita tavoitteita, joista etenkin EU-maatalouspolitiikan uudistukseen vaikuttaminen on tärkeää. Itämeren ja laajemminkin vesiensuojelun näkökulman saaminen mukaan vuonna 2014 uudistettavaan EU-tukirakenteeseen on tärkeää.

Vanhasen työryhmää on syytä kiittää perusteellisesta työstä ja konkreettisista ehdotuksista. Nyt on tärkeää, että tuleva hallitus suhtautuu Itämereen vakavasti ja ottaa ohjelmaansa esimerkiksi ravinteiden kierrätystä tehostavia tavoitteita. Ja tähänhän voi vaikuttaa esimerkiksi äänestämällä!

 

Timo Juurikkala 24.3.2011
Kommentit

nyxKmsvQwWcRJau (6.5.2011 08:29:38)

You´re on top of the game. Thanks for sahirng.


ORzFRNPz (26.9.2012 17:34:25)

Homeopatiaan on tullut ttutsuuttua jo vuosia sitten. Vahvin todiste site4 vastaan on se, ettei lukuisista tutkimuksista huolimatta ole onnistuttu esitte4me4e4n minke4e4nlaista ne4yttf6e4 sen toimivuudesta (ei teoreettisella eike4 ke4yte4nnf6n tasolla). Mutta sine4nse4 toki te4ste4 ei viele4 voi pe4e4telle4, etteikf6 homeopatia voisi toimia ehke4 kokeet on vain je4rjestetty huonosti, ehke4 testatut homeopaattiset valmisteet ovat olleet vain rahat pois tyhmilte4 -tyyppien tekeme4e4 huijauskamaa.Mutta te4sse4pe4 onkin sitten toinen syy sille, miksi suhtaudun hyvin ve4he4tteleve4sti homeopatiaan: homeopaattien sise4inen laadunvalvonta on surkealla tasolla. Sielle4 on ilmiselve4sti paljon huijareita, jotka myyve4t homeopaattisia valmisteita ihan vaan siksi, kun muut haluavat maksaa niiste4. Kuitenkaan oikeasti homeopatian toimivuuteen uskovat ihmiset eive4t pyri ke4yte4nnf6sse4 juuri lainkaan erottelemaan huijareita oikeista homeopaattisten valmisteiden tekijf6iste4, vaan ovat valmiita uskomaan valmisteen tehoavan siihen vaivaan, mihin sen putelin kyljesse4 sanotaan vaikuttavan. Te4me4 viittaa vahvasti siihen, ette4 hommassa on kyse pelke4ste4 huuhaasta.Ne4ille4 perusteilla en siis viitsi tuhlata aikaani testailemalla erilaisia homeopaattisia valmisteita, koska se olisi hyvin suurella todenne4kf6isyydelle4 ajan ja resurssien haaskausta. Tehokkuusajattelu te4ytyy pite4e4 mielesse4 myf6s terveyden suhteen!


p4Jm7aQWQW8 (29.4.2016 19:22:17)

Having tested out every fat burning diet regime that you can buy I do believe I’ve discovered the best plan for me.VA:F [15ea._908]pl6.se wait...VA:F [1.6.5_908](from 0 votes)

Siirry sivun alkuun