Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Eläkeikä ylös?

Taitetun indeksin lisäksi toinen eläkeasioihin liittyvä kuuma peruna on yleisen eläkeiän nosto. Julkisen talouden kestävyysvajeen kutistamiseksi valtiovarainministeriö on teroittanut työurien pidentämisen tärkeyttä - mitä pitempään porukka on töissä, sitä enemmän saadaan verotuloja.

Nykyinen vanhuuseläkkeelle jäämisen ikä on 63-68 vuotta. Työelämässä jatkamista on porkkanoitu niin sanotulla superkarttumalla, joka parantaa eläkettä työntekijän pysyessä töissä 63 ikävuoden jälkeen. Keskimääräinen eläkeikä onkin noussut jonkin verran, mutta on edelleen alle 60 vuotta.

Asialla on puolensa ja puolensa. Eliniänodote on noussut voimakkaasti ja sen ennustetaan nousevan edelleen. On väitetty, että muutamassa vuosikymmenessä keskimääräinen elinikä lähestyy jo sataa vuotta, jolloin eläkettä nautittaisiin yleisesti jopa 40 vuotta!

Minusta on selvää, että jossain vaiheessa eläkeiän nostaminen tulee joka tapauksessa eteen - jos ei kuluvalla niin viimeistään seuraavalla vuosikymmenellä.

Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä parantamaan työelämän laatua ja joustavuutta niin, että ihmiset jaksavat ja myös haluavat olla mukana nykyistä pitempään. Eläkeiän alarajan mekaaninen nostaminen ei nimittäin välttämättä kovin paljon pidennä työssäoloa, jos muuta ei tehdä. Joustava viiden vuoden haarukka on sinänsä hyvä asia ja antaa tilaa yksilöllisille valinnoille. Mahdollisuuksia työajan lyhentämiseen ja työtehtävien helpottamiseen pitää lisätä ikääntyneiden työntekijöiden kohdalla.

Kaikkiaan eläkeiän nostamisesta on vähän tarpeettomasti tullut elämää suurempi asia, jonka muun muassa demarit ovat nostaneet ihan kynnyskysymykseksi saakka. Eläkeiän mahdollinen nostaminen ei kerralla pelasta valtiontaloutta mutta ei minusta myöskään ole mikään pelottava mörkö. Noston aika on ehkä vuosikymmenen lopulla, ja siitä päätetään aikanaan hyvässä järjestyksessä kolmikantaisesti.

Timo Juurikkala 5.4.2011
« edellinen | 1 | seuraava »

Kommentit

Jarkko L (8.4.2011 13:51:42)

Kerrankin sanottu asia niin, että ymmärtää mistä on kysymys. Isäni ehti olla hiukan yli 30 vuotta normaalilla eläkkeellä jäätyään 65 eläkkeelle. Mitkua ei kelalta tullut!

Enpä ollut tuota keski-iän nousua ajatellut.

Mutta olen ollut töissä yrityksessä, jossa oli paljon 30 vuotta talossa olleita. Kaikki he kuitenkin odottivat eläkkeelle jo pääsyä, kun yrityksestä tuli pörssiyhtiö ja tahti kiristyi vuosi vuodelta. Minusta henkinen hyvinvointi on unohdettu suomalaisyrityksissa - eli huonoa johtamista näkee paljon.


(15.4.2011 01:33:27)

Joku on raato 63-vuotiaana ja joku on pirteä 100-vuotiaana. Entä jos saa aivoinfarktin vähän ennen eläkeikää? Mitätöikö se käytännössä koko 30-v. työuran ja takaa köyhän ja ilottoman neljävuotiskauden ennen hautaa?


Matti (16.4.2011 21:56:26)

Olen ollut 18vuotiaasta asti töissä mutta eläke kertymäni alkaa vasta 23vuotiaasta. Siis olen antanut valtiolle ilmaista rahaa 5vuotta ja vielä pitäis tehdä ylitöitä 63vuoden jälkeen.
Ei paljoa päätä pakota herroilla.


qDNlhiGjuOIYU (6.5.2011 11:48:04)

AFAIC that's the best asnewr so far!


(5.7.2011 09:16:09)

Ihmettelen tätä eläkeiän nostamista, eikö ihminen ole tehnyt jo töitä tarpeeksi, kuinka moni oikeasti tekee puoliteholla töitä ja on riskialtis jo monessakin suhteen.
On järkyttäävä todeta miten nuorille maksetaan työttömyyskorvausta kun vanhuksia pidetään töissä niin pitkään että kuukahtavat työnsä ääreen. Nuoret ahdistuu, heillä on pitkä työttömyys takana ja vain sen tähden kun eläkeikää halutaan nostaa ja pitää korkealla, hei haloo, eikö kukaan halua että jälkipolvemme saa töitä! eikö he ole ihmis elämän arvoisia, jos vähääkän haluamme nähdä pidemmälle ja pitää nuoremme terveinä niin alentakaa eläkeikää hyvät päättäjät, älkää nostako! ne jotka haluaa jäädä työelämään antakaa se mahdollisuus heille, mutta ne jotka ovat jo raatoja, työn kuluttamia heille pitäisi edes muutama vuosi jättää eläkepäivien nauttimista eikä sitä että sitä vain nostetaan. On helppo tällaisia jutella kun itse on vielä nuori, mutta kun päättäjät itse lähestyvät tuota eläkeikää ja olisivat tehneet koko ikänsä ruumiillista työtä, puhuisivat ihan muuta kieltä. Tehkää työtä vaikka 70-vuotiaaksi jo haluatte, mutta kansan on päästävä kyllä lepoon ja anataa nuorilleme mahdollisuust tehdä työtä, eikä kuluttaa sosiaalikuluja loppuun.

« edellinen | 1 | seuraava »
Siirry sivun alkuun