Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Harrastustakuu lapsille?

Moni tyttö ja poika haluaisi harrastaa samaa kuin paras kaveri. Silti koulun kentän taituri tai palavasti innostunut lettipää jää usein ilman tovereita ja mieluisaa tekemistä, koska perheellä ei ole varaa harrastusmaksuihin. Harrastukset ovat kuitenkin tehokkaimpia osallisuuden tasaajia ja oppimisen lisääjiä.

Voiko kaupunki taata harrastuksen? Voiko jokaisella lapsella olla oikeus harrastaa?

Nykytilanne on monen summa. Harrastusta vetävien aikuisten läsnäolo maksaa, eikä kuntien avustuksia alle 18-vuotiaiden harrastetoimintaan juuri ole lisätty. Merkittävä osa kuluista on käyttäjien maksettava.
 
Harrastustakuun antava kaupunki sitoutuu tavoitteeseen, että kaikilla alle 18-vuotiailla asukkailla on mahdollisuus ohjattuun harrastukseen. Se tarkoittaisi, että varattaisiin määräraha lasten ja nuorten harrastusmaksuihin, mikä mahdollistaisi osallistumisen johonkin paikallisen seuran, yhdistyksen, taiteen perusopetusta antavan oppilaitoksen tai yhteisön toimintaan.
 
Harrastus lisää lapsen osallisuutta, perheen hyvinvointia ja koettua onnellisuutta. Tänäänkin harrastusmaksu voidaan maksaa toimeentulotuesta. Tilastojen mukaan miltei 300 000 taloutta jättää hakematta toimeentulotukea, vaikka olisi siihen oikeutettu.
 
Toimeentulotuen hakeminen harrastukseen on työlästä, koska se vaatii kaikki tulotiedot, täsmällisen paperisodan ja päätöksen pitkän odottelun.

Kynnys hakeutua harrastamaan madaltuu, jos lasta koskevassa asiassa käytetäänkin ruohonjuuritason osaajia: seurassa, kerhossa ja koulussa, jossa lapsi tunnetaan, tiedetään myös harrastuksen tarpeesta tai motivaatiosta. Harrastustakuu muistuttaisi vanhaa vapaaoppilaspaikkaa ja madaltaisi kynnystä astua sisään harrastukseen.
 
Rakkaus lajiin säilyy. Musiikkiopistojen verkosto on kattava, ja siksipä meillä on myös runsaasti sekä musiikinrakastajia että harrastajia, yleisöä konserteissa ja omia kuoroja ja bändejä - ja myös maailman huippuja.

Espoossa ja Vantaalla vaikkapa suhteellisen edullisen jalkapalloharrastuksen ulkopuolelle joutuu jatkuvasti lapsia. Suurin kynnys on usein 500 euron vuosimaksut. Ja jalkapallo on sentään vielä edullinen harrastus.
 
Olemme kevään aikana kuulleet, kuinka erityisesti lapsiperheet ovat köyhtyneet, ja eriarvoistuminen kirpaisee suoraan lapsia. Harrastustakuu toisi mahdollisuuden osallisuuteen, jolla on suuri merkitys lapsen tulevaisuudelle ja koulumenestykselle. Ja lasten menestys on meidän menestystämme.

 

Timo Juurikkala 14.4.2011
Kommentit

Marko Koskinen (14.4.2011 21:28:16)

Tällä voisi olla arvaamattomankin suuri ennaltaehkäisevä merkitys. Säästäisi kunnilta loppupeleissä todennäköisesti hyvinkin pitkän pennin (sentin). Miten määriteltäisiin summa, jonka perhe kukin lapsi voisi saada? Vai olisiko harrastus vapaavalintainen maksoi mitä maksoi? Olisiko tuo automaatiinen vai tulosidonnainen? Helposti päädytään jälleen suureen paperisotaan... Pitäisi keksiä yksinkertainen ja toimiva malli.


Vl15mmxM (12.10.2015 20:11:04)

Hei Juha!Te4ytyy sanoa, ette4 olen teide4n suuri idolinne ;> Tosi ihkua, ette4 saa teide4n tanstiteiotavne yms. tietoa ne4in netin kautta. Olen otettu sivujenne ammattimaisuudesta! (Le4nsi-Uusimaa isi, Le4nsi-Uusimaa ;> !)

Siirry sivun alkuun