Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Pelastuuko Itämeri?

Jyrki Kataisen upouuden hallituksen ympäristöpolitiikka vaikuttaa lupaavalta: vesiensuojelussa ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa on uutta otetta. Erityisesti Itämeren osalta hallitusohjelmassa on hyvä sortimentti erilaisia toimenpiteitä. Ei tällä paketilla ehkä koko Itämeri heti pelastu, mutta Suomen rannikkovesien ja Saaristomeren tilanteen pitäisi kääntyä parempaan suuntaan.

Kaikkein tärkeintä on tietenkin saada maatalouden ravinnevalumat vähenemään - viljely aiheuttaa yli puolet rehevöittävistä ravinnepäästöistä sekä typen että fosforin osalta. Hallitusohjelman mukaan maatalouden ympäristötukia uudistetaan niin, että ne voidaan kohdentaa alue-, tila- ja lohkokohtaisesti herkimmille alueille. Näin tukieuroille saadaan paras vastine.

Hallitus aikoo toimia myös EU:ssa siten, että maataloustuet vahvistavat vesiensuojelua. Tätä kautta on mahdollista, että myös esimerkiksi Puolan maanviljelyn ravinnepäästöt saadaan alenevalle uralle.

Itämeren suojelusta on puhuttu jo vuosikaudet, mutta todellista edistystä ei juuri ole tapahtunut. Nyt siihen on ainakin mahdollisuuksia, kun lukee Kataisen hallituksen linjauksia.

Vesiensuojeluun on tarkoitus puuttua laajalla skaalalla: maataloustukien uudelleensuuntaamisen lisäksi ohjelmassa linjataan, että Suomesta tehdään ravinteiden kierrätyksen mallimaa (ex-pääministeri Matti Vanhasen työryhmän suuntaviivoilla), jatketaan TEHO- ja TASO-hankkeita (maa- ja metsätalouden sekä turvetuotannon vesiensuojelu), tiukennetaan taajamien jätevedenpuhdistamoiden normeja, edistetään poistokalastusta, jatketaan vedenalaisen luonnon monimuotoisuuden kartoitusta (VELMU) ja parannetaan öljyntorjuntavalmiutta. Kun vielä haja-asutuksen jätevesiasiat saadaan uuden lainsäädännön mukaiseen ojennukseen, on kaikki tärkeimmät askeleet otettu.

Meri ei tietenkään parane hetkessä, mutta näillä toimenpiteillä suunnanmuutos tapahtuu varmasti. Muutaman vuoden kuluessa se tulee näkymään myös veden laadussa.

Olin mukana Säätytalon ohjelmaneuvotteluiden ympäristöpolitiikan ryhmässä. Itämerilinjaukset tehtiin hyvässä yhteisymmärryksessä, eikä tässä prosessissa ollut kepua eikä persuja tippaakaan ikävä!

Timo Juurikkala 23.6.2011
« edellinen | 1 -2 | seuraava »

Kommentit

HOGYxidSTQuSApKLZJ (7.8.2011 03:10:54)

You're on top of the game. Thanks for shairng.


xHxsTlnA (7.8.2011 05:23:42)

Keep it cimong, writers, this is good stuff.


CEnsDxiGuizoNsVpq (26.9.2012 00:16:45)

Ympe4ristf6katastrofi olisi kamala asia, mutta niin olisi pastilivoliio paremmalla ilmastollakin. Te4me4 tuntuu Vihreilte4 unohtuneen, kuten muutkin yhteiskunnalliset seikat.Euroopan ainoat porvarilliset Vihree4t ovat kaikkiaan se4e4litte4ve4 ja mite4tf6n esitys, joka suosii le4hinne4 varakkaita, trendikke4ite4 kaupunkilaisia ja keskitte4e4 energiansa usein mielelle4e4n juuri ko. ryhme4n etujen ajamiseen syljeskellen siten tietoisesti tai tiete4me4tte4e4n ve4he4varaisten ja -osaisten silmille. Eriarvoisuus tarkoittaa Vihreille le4hinne4 maahanmuuttokysymyste4 ja koulutettujen naisten palkka-aseman parantamista (jotka ovat tietysti te4rkeite4), mutta ei tuloerojen kasvua, tyf6ttf6myytte4, syrje4ytymiste4 tai muuta ahdinkoa, jota tavalliset, heikkotuloiset saavat kohdata varsinkin taantuman aikana.Lex-Nokia vahvisti lopullisesti ke4sitykseni Vihreiste4, joskin se oli minulle melko selve4 jo aiemminkin. Positiivista te4sse4 on kuitenkin se, ette4 aika monen silme4t avautuivat ja Vihreiden, samoin kuin koko hallituksenkin luonne tuli viimeiste4e4n nyt selville. Harmi taas on se, ette4 seuraavissa vaaleissa te4te4 tuskin muistetaan ja porukka je4e4 kotiin nukkumaan ja saamme tuijotella voittoisan porvariston ilakoimista jatkossakin.


laHnGJtqKjdFwwjsTw (26.9.2012 12:32:10)

Ei toki mahdotonta, en selliasta ve4itte4nytke4e4n. Tyf6te4 siite4 tietysti tulee viele4 enemme4n kuin te4ste4 nykyiseste4, ja siihen pite4e4 sitten lf6ytye4 maksaja.Fosfori tulee ihmiseste4, enimme4kseen.Kunnan vieme4ri ei useimmiten maksa noin paljon. Tietysti jos uudella asuinalueella kunta veloittaa kunnallistekniikan sen todellisten kustannusten mukaan, niin hintaa kertyy. Te4llf6in vieme4ri rakennetaan ennen taloa, joten tuskin talo vaurioituu. Jossakin on tosin kunta joutunut je4lkike4teen hoitamaan kunnallistekniikan alueelle, jonka on annettu holtittomasti kasvaa taajamaksi poikkeamisluvilla. Se on kunnalta huonoa hallintoa, mutta ei poista site4 tosiasiaa, ette4 ihmiset ovat aikanaan nuo tontit saaneet halvalla juuri siksi, ette4 niisse4 ei ole ollut kunnallistekniikkaa.Saastuttaja maksaa on minusta reilu periaate. Jos ei saastuta, niin sitten ei pite4isi tietenke4e4n joutua maksamaankaan. Ette4 siine4 mielesse4 nykyiste4 asetusta parempi olisi sellainen, jossa alueita asetettaisiin ympe4ristf6riskin mukaan te4rkeysje4rjestykseen. On kuitenkin ve4he4n myf6he4iste4 murehtia kun maito on jo maassa.


xKLTBvSnGGtsc (14.12.2012 00:51:06)

Katsoin pukuja ja kitiiinnn huomion heti siihen, ette4 kuvat olivat kauniimpia ja luonnollisempia kuin yleense4.. Normaalikokoiset ja terveilte4 ne4ytte4ve4t naiset saavat kuvat loistamaan.. Itse en pide4 tikkulaiha malleista ollenkaan, ne saavat tuntemaan oman olon ala-arvoisemmaksi, jos ei itse ole kyseiste4 vartalotyyppie4 (180 cm pitke4 ja painoa 30 kiloa).. Kuvien mallit olivat todella kauniita, eive4tke4 lainkaan liian pyf6reite4 tai lanteikkaita. Mieleste4ni on hyve4, jos normaalikokoisia malleja ke4ytette4isiin enemme4n. Ehke4 silloin vastaavat kritiikit, kuten ”Jos me4 olisin ton ne4kf6nen, niin me4 en ainakaan kuvittelisi olevani mike4e4n malli”, voisivat ve4hentye4, kun normaalikokoisiin malleihin totuttaisiin pikkuhiljaa. Samalla myf6s anoreksiaa sairastavien me4e4re4 voisi ve4hentye4, kun ei olisi niin paljoa ulkone4kf6paineita ja ihmiset ei ajattelisi, ette4 te4ytyisi olla yhte4 laiha kuin joku malli katalogeissa. Eihe4n site4 tiede4, mutta luulisin niin. Kiitos te4ste4, ne4me4 kuvat saivat oikeasti hyve4lle tuulelle!

« edellinen | 1 -2 | seuraava »
Siirry sivun alkuun