Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Sierilän voimala, perhoset ja vaelluskalat

Vaasan hallinto-oikeus kumosi tällä viikolla Sierilän voimalan vesitalousluvan. Luvan hakija on Kemijoki Oy ja kohde sijaitsee Kemijoella parikymmentä kilometriä Rovaniemeltä.

Pääsyynä luvan kumoamiseen oli erityissuojeltavan perhoslajin apilakirjokääriäisen esiintymisalue, joka jäisi patoaltaan alle. Voimalan ja padon rakentaminen tuhoaisi myös monia luontoympäristöltään arvokkaita jokivarren kohteita sekä heikentäisi merkittävästi vaellussiian, harjuksen ja taimenen elinolosuhteita. Nykyhetkellä alue on lähes luonnontilainen virtavesijakso.

Hallinto-oikeuden päätöstä on syytä tervehtiä ilolla. 2010-luvulla luontoarvoihin ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen on suhtauduttava vakavasti. Vesivoimaa on takavuosikymmeninä rakennettu maahamme todella reippaasti, mikä on heikentänyt dramaattisesti vesi- ja jokiluonnon tilaa sekä vaelluskalakantoja kuten taimenta, siikaa ja lohta.

Sinänsä vesivoima on pääosin päästötöntä uusiutuvaa energiaa ja se soveltuu hyvin säätövoimaksi. Uusia voimaloita ei kuitenkaan tule enää rakentaa, koska niiden vaikutukset luontoympäristöön ovat poikkeuksetta rajuja. Vesivoiman tehoa voidaan jonkin verran nostaa uusimalla koneistoja jo rakennetuissa voimalaitoksissa.

Tähän mennessä vesivoimaa on rakennettu jokseenkin yksinomaan voimayhtiöiden ehdoilla, eikä vaelluskalojen elinolosuhteista tai muista vaikutuksista luonnonympäristöön ole juuri kannettu huolta. Voimayhtiöt on velvoitettu kalaistutuksiin, mutta istutusten hyötysuhde on huono eikä niillä voida turvata elinvoimaisia kalakantoja. Nykyisessä hallitusohjelmassa todetaan muun muassa, että "vesivoimalaitosten jatkoluvat sidotaan toimivien kalateiden rakentamiseen tai sovittavalla siirtymäajalla muihin kalatiestrategiassa mainittuihin toimenpiteisiin".

Mainitussa kalatiestrategiassa, jonka valtioneuvosto hyväksyi kuluneena keväänä, vaelluskalojen olosuhteiden parantaminen otetaan vakavasti. Jatkossa vesitalouslupia uusittaessa on pääsääntöisesti rakennettava toimivat kalatiet, jotka mahdollistavat kalojen luonnollisen vaelluksen ja lisääntymiskierron. Tällä on paljon merkitystä kalatalouden ja virkistyskalastuksen kannalta. Suomi on kalateiden toteuttamisen suhteen paljon jäljessä useimmista Keski- ja Pohjois-Euroopan maista; kalatiestrategian toimenpiteillä on mahdollista kohentaa tilannetta huomattavasti.

Todennäköistä on, ettei Sierilän voimalaitosta vielä ole lopullisesti haudattu. Kemijoki Oy saattaa valittaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jolloin alueen asukkaat, mökkiläiset ja kalastajat - taimenista ja apilakirjokääriäisistä puhumattakaan - joutuvat roikkumaan löysässä hirressä vielä pitkään. Tällainen on ollut maan voimayhtiöiden tapa.

Timo Juurikkala 29.6.2012
« edellinen | 1 -2 | seuraava »

Kommentit

Eeva-Liisa Kauhanen (29.6.2012 08:57:04)

Toivottavasti tämä päätös näyttää suuntaa uusille vastaaville vastuullisille päätöksille.


wQWhCgdPcVSNIdv (26.9.2012 16:21:40)

scusa se ti uso come "aiuto", non riesco a trovrae niente negli "help", tu sai perch quando commento viene utente anonimo e non il nome e la foto con cui mi sono iscritta??ciao e grazie per tutto!!!


ZDMCTFdhSvQDPHp (26.9.2012 17:21:11)

You got to push it-this esesntial info that is!


uCvYLhtTjldBA (13.12.2012 11:26:35)

sei eccezionale!!! p.s. oggi sndeoca chemio,lentissima ma almeno l'ho fatta.acquistata parrucca. domani taglio strategico dal parrucchiere per confondere i vicini e vaiiii!!sere.


4gvOPJAZSRZ (3.7.2013 08:03:57)

Minusta tuntuu, ette4 olit kearrn Ekokemille4 kuvaamassa uutta voimalaa, peruskauraa..=) Olitko? Itse olin nosturin puikoissa ja kuvaaja pyysi avaamaan te4yden kahmarin aika korkeelta tyhje4e4n bunkkeriin..Hait minusta silloin hyve4n tilanteen, en tiede4 milte4 kuva ne4ytti, mutta mine4 sain hullun maineen kun tiputin niin korkealta kaiken tyhje4lle lattialle..=)

« edellinen | 1 -2 | seuraava »
Siirry sivun alkuun