Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Lisää kansallispuistoja?

Ympäristöministeriö on pyytänyt kansalaisilta ja järjestöiltä ehdotuksia uusiksi kansallispuistoiksi. Määräaikaan eli heinäkuun loppuun mennessä niitä tuli 18 kappaletta.

Viime vuonna meille perustettiin kaksi uutta kansallispuistoa: Sipoonkorpi ja Selkämeri. Se oli hyvä suoritus, kun muistaa että ympäristöministerinä oli Paula Lehtomäki (kesk)!

Kansallispuistojen merkitys luonnon monimuotoisuuden turvaajina ja tärkeinä retkeilykohteina on jatkuvasti kasvanut. Siksi on hyvä, että uusien puistojen perustamismahdollisuuksia jatkuvasti tutkitaan. Kaikkia ehdotettuja puistoja ei varmaankaan lähitulevaisuudessa perusteta, mutta Suomen kansallispuistoverkkoa olisi hyvä täydentää esimerkiksi 5-6 uudella puistolla. Kansallispuistot ovat tavallaan luonnonsuojelun kruununjalokiviä, ja niiden kansainvälinen brandi on hyvin vahva.

Lehtitietojen mukaan ympäristöministeriön ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander suhtautuu hivenen nihkeästi uusien puistojen perustamiseen. Hänen mukaansa verkko on jo riittävän kattava. Miksi sitten ehdotuksia kysytään, jos ministeriössä ajatellaan tällä lailla? No, Flanderilla on ennenkin ollut käynnistysvaikeuksia, esimerkiksi Nuuksion ja Sipoonkorven puistoja hän piti ehdotusvaiheessa tarpeettomina! Myös Selkämeren kansallispuistoon hän suhtautui alkuun innottomasti mutta ajoi lopulta asiaa varsin tarmokkaasti.

Näinä aikoina lienee selvää, että valtiolla ei ole rahaa suurimittaiseen maanhankintaan kansallispuistojen perustamiseksi. Useimmat ehdotukset ovatkin jo valmiiksi valtion tai kuntien omistuksessa ja lisäksi kuuluvat Natura 2000 -verkostoon tai muihin suojeluohjelmiin. Raha tai alueiden talouskäyttö ei siis ole esteenä perustamisille.

Suurempi huoli on siitä, että kansallispuistojen ylläpidosta vastaavan Metsähallituksen luontopalveluiden resurssit ovat rajalliset. Jos verkko laajenee, myös hoitoon ja rakenteiden ja opasteiden tekemiseen ja ylläpitoon tarvitaan rahaa. Mistään tähtitieteellisistä summista ei kuitenkaan ole kyse.

Mahdollisten uusien puistojen valinnassa olisi hyvä painottaa Oulun eteläpuoleista Suomea, jonka nykyiset kansallispuistot ovat varsin pienialaisia. Tässä mielessä ehdotus Helvetinjärven ja Seitsemisen puistojen yhdistämisestä ja laajentamisesta on erinomaisen hyvä.

Toinen ykköskohde on Porkkalan kansallispuisto, joka on jo kertaalleen perustettu ennen sotia ja Porkkalan luovutusta. Porkkala täydentäisi hienosti pääkaupunkiseudun viherkehää, johon jo kuuluvat Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistot. Helsingin seudun miljoonaväestö tarvitsee pysyvästi suojeltuja, retkeilyyn ja luonnosta nauttimiseen soveltuvia alueita lähelleen.

Oulun Sanginjoen kansallispuisto on elänyt ehdotuksena jo pitempään; hyvä että se on nyt mukana tällä kierroksella. Oulun seudulla kansallispuiston tarve on ilmeinen.

Etelä-Suomessa Evon metsäalue Hämeenlinnan Lammilla olisi myös kypsä kansallispuistoksi; laaja, osin hyvinkin luonnontilaisena säilynyt metsäalue. Evon lisäksi olen jo pitkään ihmetellyt, miksei Hossan hieno alue Suomussalmella kuulu kansallispuistojen jaloon joukkoon.

Itäisestä Suomesta on monia muitakin kiinnostavia ehdotuksia kuten Ylä-Karjalan, Kuhmon ja Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotukset.

Näillä muutamilla esimerkeillä en pyri väheksymään muitakaan ehdotettuja kohteita. On hyvä, että ministeriössä tutkitaan ehdotusten luontoarvoja ja yleisiä perustamisedellytyksiä. Osa kohteista ei varmaankaan pääse ainakaan vielä "kansallispuistoputkeen", ja näiden osalta olisi syytä perustaa alueellisia työryhmiä, jotka selvittäisivät tavat, joilla alueiden tärkeimmät luontoarvot pystytään turvaamaan.

Muutama helmi lisää Suomen kansallispuistoverkostoon olisi hyvin mieluisa lopputulos tälle kierrokselle.

 

 

 

Timo Juurikkala 2.8.2012
Kommentit

muCKlfYQxEsgwBaZMM (25.9.2012 20:23:15)

Sine4nse4 tuo Taustapalvelu -asetus on hieman haajaanhohtrva, sille4 uusissa versioissa se on korvattu tapahtumavastaanottajilla ja ke4yttf6je4rjestelme4 aktivoi ne vain tarvittaessa (eli puhelun tai tekstiviestin saapuessa). Niiden ei pite4isi vaikuttaa kovin paljoa virrankulutukseen eike4 niiden myf6ske4e4n pite4isi je4e4de4 taustalle pyf6rime4e4n kovin pitke4ksi aikaa. Jos on kiinnostusta niin itse le4htisin selvitte4me4e4n tuota virrankulutusta vaikkapa jollain siihen suunnitellulla ohjelmalla (ke4yttikseste4 lf6ytyy myf6s yksinkertaisia virrankulutustietoja, mutta ne ovat yleense4 melko karkeita) ja katsoisin mike4 site4 virtaa mahdollisesti vie. Itselle4ni on sama puhelin ja ke4yttf6je4rjestelme4versio enke4 ole huomannut ongelmia. Muiltakaan en ole kuullut samankaltaisista ongelmista. Ei tuo tietenke4e4n mahdotonta ole ja on site4 oudompiakin juttuja ne4kynyt, mutta te4ytyy sanoa ette4 en usko Enidroidin olevan pe4e4syyllinen te4sse4 tapauksessa. On tosin mahdollista ette4 Enidroid vaikuttaa epe4suorasti johonkin toiseen ohjelmaan joka sitten pillastuu. Lise4tietoa tai vastaavia kokemuksia kuulisin kuitenkin mielelle4ni ja jos ongelma on olemassa niin yrite4n korjata sen.


FbXxTVAYndo (26.9.2012 03:37:56)

Kiitos mainiosta oameljhsta!Minulla olisi te4llainen idea puhelinmyyjien torjumiseksi:Puhelimyyje4.info -tapaisten palvelujen ongelma on manuaalinen tietojen pe4ivitys palveluun, jolloin tiedot ovat vanhentuneita, harva ke4ytte4je4 viitsii tietoja sinne pe4ivitte4e4. Mite4 jos te tekisitte puhelinmyyje4tietojen kere4yksen automaattiseksi?Ke4sitte4e4kseni automaattinen tietojen haku tapahtuu teide4n serverin kautta (Puhelin ei liene suoraan yhteydesse4 Eniroon?), jolloin teide4n serverille4 olisi mahdollista laskea, kuinka paljon kutakin numeroa kysyte4e4n. Jos esimerkiksi 10 eri ke4ytte4je4e4 kysyy samaa tuntematonta numeroa vuorokauden sise4lle4, te4ste4 voisi ne4ytte4e4 puhelimen ne4ytf6lle4 varoituksen Soittanut monelle te4ne4e4n tai jotain sen tapaista. Te4me4 ilmiantaisi aika tehokkaasti puhelinmyyje4t ja mielipidetiedustelijat. Te4me4 varoitus toimisi, vaikka numeron tietoja ei Enirosta lf6ytyisike4e4n.


cBZmvBxMJG (26.9.2012 19:55:03)

Loistava ohjelma, kitios!Kaipaisin viele4 mahdollisuutta pe4ivitte4e4 jo olemassa olevia puhelinluettelon tietoja enidroidista saatavalla tiedolla. Esimerkiksi haun tuloksesta voi tehke4 yhteyshenkilf6n, mutta olis loistavaa jos sen vois myf6s liitte4e4 jo olemassaolevaan yhteystietoon. Olis niin kovin ne4ppe4re4 ke4ytte4e4 enidroidia kavereiden osoitteiden hakemiseen.Lise4ksi mulla on pienie4 ongelmia saada svoxin satu jutteleen zte:n bladen ja enidroidin kanssa. Asetukset -> Teksin muuttaminen puheeksi valikosta ei lf6ydy vaihtoehtoa ke4ytte4e4 svoxia eike4 enidroidin asetuksista voi ke4ytte4e4 TTS Service Extenderie4 voi ke4ytte4e4 enidroidin kanssa. Hieman epe4selve4 koko puhee4e4nikuvio mulle, joten termistf6 ja koko logiikka voi olla hukassa =)


hdpenIGxl2O (12.10.2015 20:25:43)

Kati Toi on aivan ihana nimiehdotus! Meni suaaorn ke4rkeen ja je4i muhimaan mieleen. Tonikin tossa nyf6kke4ilee kun hihkun. :D Sit ois Paikka auringossa ja Passepartout, sopivat yhteenkin! Pite4e4 vaan oppia kirjoittamaan se ilman mietinte4e4.Juu, nyt on kaksi blogia. Kivaa, ettet viele4 ollut poistanut. Ehke4 me4 mainitsen paluuni vaivihkaa uudessakin blogissa, mutta muuten saavat pysye4 erille4e4n. Hei iPadin kanssa bloggaaminen on turha ajatus. Ainakin ilman erilliste4 ne4ppiste4. Meille4 on se vehje, eike4 se ihan niin tarpeellinen ole, mite4 ensin ajatteli.. Le4hinne4 siite4 kuunnellaan musaa ja selataan blogeja ja pelataan peleje4.. Mut te4e4 nyt tietty on vaan mun kokemus.Kiitos halauksista, oli tosiaan mukava tf6rme4te4 ihan oikeasti!

Siirry sivun alkuun