Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Välimäkeä ei saa ampua alas!

Sosiaali- ja terveysministeriön väistyvä kansliapäällikkö Kari Välimäki on esittänyt uuden mallin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseksi. Välimäen mallissa sote-palveluista vastaisivat 20 aluetta, ja kunkin alueen keskuskaupunki toimisi vastuukuntana.

Lauantain 25.8. Hesarissa vastuulliset ministerit Paula Risikko (kok) ja Maria Guzenina-Richardson (sd) sekä valtiosihteeri Sinikka Näätsaari (sd) kiirehtivät tyrmäämään Välimäen mallin. Ministereillä ja valtiosihteerillä ei ollut tyrmäykselleen muita perusteita kuin se, että malli ei noudata orjallisesti hallitusohjelmaa!

Välimäen mallia ei kuitenkaan kannattaisi lyödä selkäydinreaktiolla lyttyyn, sillä se on suuntaviivoiltaan oikea ja sen mukaan edeten pystyttäisiin vastaamaan sosiaali- ja terveyspalveluiden ankariin tulevaisuuden haasteisiin. Eikä malli edes tarkkaan ottaen ole hallitusohjelman kanssa ristiriidassa, sillä Välimäen hahmotelmassa sote-palvelut järjestäisi vastuuKUNTA yhdessä laajemman alueen kanssa.

Välimäen mallissa sote-palveluiden väestöpohja on reilut 200 000 asukasta, mitä voidaan pitää miniminä. Mallissa myös poistuvat tarpeettomat raja-aidat perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon väliltä, mikä järkeistää toimintaa ja vähentää potilaiden pompottelua sekä säästää kustannuksia. Malli on myös hallinnollisesti selkeä, kun samantyyppinen rakenne koskisi koko maata.

Mallissa otetaan myös iso ja tärkeä askel rahoituksen yksinkertaistamiseksi. Suomen terveydenhuollon rahoitusjärjestelmä on monikanavainen (valtio, kunnat, Kela, vakuutusyhtiöt, yksityinen sektori, asukkaat jne), mikä synnyttää tehottomuutta ja kustannusten vyöryttämistä toisten tahojen maksettavaksi. Yksikanavainen rahoitusmalli on ensiarvoisen tärkeä, jotta sosiaali- ja terveydenhuolto kykenevät selviytymään tulevaisuudesta: väestön ikääntymisestä ja kustannusten kasvusta.

Ainoa kohta, joka Välimäen mallissa herättää kummastusta, on ehdotus HUS-alueen pilkkomisesta kolmeen osaan. HUS on ollut menestystarina, eikä sen purkaminen tunnu viisaalta. Metropolialueen terveydenhoito voitaisiin mainiosti jatkossa järjestää siten, että Helsingin metropolialue toimisi "vastuukuntana", johon sen ulkopuoliset HUS-kunnat liittyisivät.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistavasta pitää nyt jatkaa analyyttista keskustelua, eikä missään nimessä tyytyä siihen, että pari ministeriä noin vain lonkalta tyrmää Välimäen esittämän mallin - jota muuten valtaosa alan asiantuntijoista pitää erinomaisena!

Hallituksen tähänastiset kaavailut sote-uudistuksesta ovat olleet epämääräisiä, eikä niissä olla määrätietoisesti puuttumassa suurimpiin ongelmiin kuten liian kapeaan väestöpohjaan, monikanavaiseen rahoitukseen tai siihen, että koko palveluketju olisi yhden järjestäjän vastuulla.

Haloo Risikko ja Guzenina-Richardson, hyvää mallia ei kannata ampua upoksiin pelkkien arvovaltasyiden nojalla!

Onnistunut sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistus helpottaisi myös osaltaan kuntarakenneuudistuksen läpivientiä, kun sote-palveluiden järjestäminen ratkaistaisiin omana kokonaisuutenaan.

Timo Juurikkala 26.8.2012
Kommentit

sAUyuajgDBVMmAcD (26.9.2012 07:57:05)

I really like your way of doing thigns, Lee. I also like to have that hook sentence written out. I find it very helpful for keeping on target.For my most recent WIP, I came up with the basic premise "wouldn't it be cool if..."I then came up with some thigns I'd like to see happen along the way and turned them into chapter titles (which will change into something more fun and less telling than Commander Ned Takes Matters Into His Own Hands).This gave me a pseudo-outline to follow (something new to me, a pantser). I'm actually kind of giddy to have this; every time I wonder what comes next, I look at a chapter title and start writing again!Do you mind if I link to your post today?


bbxOQkPfL (26.9.2012 16:40:13)

Hieno aloitus, inahat ve4rit. Hyve4 ette4 vaihdoit kangasta, sujuu pistely paremmin. Mulla on ihan selkee4sti ve4he4n vaikeuksia liian tiheiden kankaiden kanssa, varsinkin iltaisin ei pistely suju hyvin edes tavalliselle 32 count kankaalle. Saatikka nyt pite4isi yhteen juttuun pistelle4 pieni pe4tke4 yhden yli, vaikeeta :)


rvPlVobEK (26.9.2012 18:52:24)

My dear writers! How wnoredful your support and your ideas are. We're so different in how we approach this creation of something, and isn't that wnoredful synergy?Thanks for dropping in and sharing. Now I have to start working on the next few days. Guess I have to get busy and actually write something.


mHeBcbhxllrkn (15.12.2012 10:05:04)

It's so interesting to see your psoecrs, Lee. Even though we've been sending work back and forth for years, I'm not sure I ever knew how you did this. I wish I had a psoecrs. Each one seems to be different. I'm going to give your approach a try.

Siirry sivun alkuun