Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Näköalaton säästöohjelma

Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenosen johdolla valmisteltu Vantaan talous- ja velkaohjelma on puhuttanut paljon vaalikentällä. Sitä on kiitelty vakavaotteisesta tarttumisesta kaupungin velkaantumiseen, mutta kritiikkiäkin on kuulunut. Minua hämmästyttää eniten ohjelman näköalattomuus.

Investoinnit on tarkoitus painaa minimiin, kaikkein välttämättömimpään - jos edes siihen. Hetkeksi, esimerkiksi pariksi vuodeksi, tämä voi olla hyväkin linjaus, mutta pitemmällä tähtäimellä kestämätön. Kaupunkimme on osa voimakkaasti kasvavaa pääkaupunkiseutua, eikä liinojen kiinni lyöminen Vantaalla ole seudun tasapainoisen kehityksen kannalta hyväksi. Se vain voimistaa yhdyskuntarakenteen hajautumista ("nurmijärveläistyminen") ja on liikenteen, asumisen hinnan ja ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta väärää kehitystä.

Osa säästöesityksistä on myös harvinaisen lyhytnäköisiä - julkista taloutta ei pidä suunnitella yhden vuoden aikajänteellä. Monet Nenosen säästöesitykset tuovat mieleen 1990-luvun laman aikana tehdyt virheet, joista maksettiin kalliisti ja pitkään, ja maksetaan osin yhä edelleen. Pahimpia näistä ovat lastensuojelun ja perheneuvolan resurssien alasajo, vanhusväestön kotona asumisen vaikeuttaminen, terveyskeskuslääkärien vähentäminen, terveysneuvontapuhelimen lopettaminen sekä koulunkäyntiavustajien raju vähentäminen. Jokainen näistä aiheuttaa takuuvarmasti paisuvia kustannuksia jatkossa - toiset nopeammin ja toiset pitemmällä viiveellä. Kaupunki ei kuitenkaan voi väistää vastuutaan silloin, kun kuntalaisella, lapsella tai vanhuksella on edessään viimesijainen avuntarve kuten huostaanotto tai laitossijoitus.

Tuoreen kaupunginjohtajan linja tavallaan kiteytyy siinä, että erityisesti ennaltaehkäisevien hyvinvointipalveluiden ja kansalaisten aktiivisuuden tukemiseen keskittynyt vapaa-ajan ja asukaspalveluiden toimiala hajotetaan alkutekijöihinsä. Vantaalla ei tällä hetkellä ole näkemystä siitä, miten nykyaikaisessa kunnassa voidaan vahvistaa kaupunkilaisten omaa aktiivisuutta, yhteisöllisyyttä ja ongelmien ennaltaehkäisyä!

Vantaan keskeisimpään hyvinvointi- ja talousongelmaan eli korkeaan työttömyyteen talous- ja velkaohjelma ei tarjoa juuri mitään. Hyvin toimivan nuorten Petra-hankkeen avulla nuorisotyöttömyys on saatu laskemaan ripeästi, ja nyt tarvittaisiin vastaavia toimia pitkäaikais- ja rakennetyöttömyyden puolella. Tähän pitäisi keskittyä, koska korkea työttömyys rasittaa kaupungin taloutta vakavasti.

Kaupunkimme velkaongelma on vakava ja sen hoitamiseksi tarvitaan vahvoja toimia. Tätä tosiasiaa ei varmaankaan kiellä kukaan. Nyt ollaan kuitenkin lähtemässä vaaralliselle tielle: näköalattonuus ja lyhytnäköinen säästäminen pahentaa ongelmiamme pitemmällä tähtäimellä. Näillä lääkkeillä Vantaan tulevaisuuskuva on taantuva ja nuutuva kaupunki, jonka talousongelmatkin vain syvenevät vuosikymmenen lopulle tultaessa.

Vantaa on kuitenkin kasvava, väestö- ja elinkeinorakenteeltaan terve ja elinvoimainen kaupunki verrataanpa sitä melkein mihin tahansa muuhun Suomen kuntaan!

Timo Juurikkala 22.10.2012
« edellinen | 1 -2 | seuraava »

Kommentit

(27.10.2012 19:40:03)

Loistava kirjoitus. ÄÄnestyspäätös ratkesi tällä kirjoituksella. Tämän arvomaailman omaavia päättäjiä Vantaa tarvitsee, useita ja pian !

äänestäjä Korson Metsolasta
ps. nyt äänestän ekaa kertaa ihmistä, en puoluetta


CDTUOptWVWR (13.12.2012 21:03:15)

Itse aloittaisin krltoittamaala liikkeite4 sellaisilta paikoilta joissa liikutaan paljon pyf6rille4. Esimerkiksi suunnitelluilla pyf6re4ilyn pe4e4reiteille4 (joille kai halutaan tulevan lise4e4 pyf6re4ilijf6ite4) voisi liikkeille olla eduksi houkutella paremmin kasvavaa pyf6re4ilije4virtaa pyse4htyme4e4n liikkeen kohdalla. En tosin ole varma kuinka monta liikette4 noitten reittien varrella on.Kaupunginosien miettimisen lise4ksi olisi hyve4 miettie4 millaisilla liikkeille4 voisi olla eniten kiinnostusta moiseen. Itselle tulevat mieleen ainakin polkupyf6re4kaupat, niisse4he4n monet asiakkaat tulevat nimenomaan pyf6re4lle4 ostamaan varusteita, ja olisi varmaankin hyve4e4 liikkeen imagolle jos vieresse4 olisi komea pyf6re4teline. Esimerkiksi Annankadulla on kaksi pyf6re4liikette4 eri puolilla katua, mutta kummankaan le4helle4 ei taida olla pyf6re4telineite4. Vastaavasti esimerkiksi urheilukaupat, kuntosalit tai levykaupat saattaisivat olla kiinnostuneita.Toinen asia taitaa olla se ette4 pienemmisse4 kaupoissa on harvemmin sise4lle4 pyf6re4telineelliste4 ihmisie4, ja hyvin sijoitetusta telineeste4 voivat hyf6tye4 myf6s viereiset liikkeet. Voisiko yksitte4isen liikkeen sijaan pyynnf6n voisi tehde4 joukko vierekke4isie4 liikkeite4, tai vaikka paikallinen kauppiasyhdistys (jos kantakaupungissa on sellaisia)?Mahdollisen pilottiprojektin ajoituksen suhteen kannattaa huomioida ette4 seurantajakso olisi paras aloittaa keve4e4lle4 pyf6re4ilyn lise4e4ntyesse4, eli telineiden olisi hyve4e4 olla ajoissa paikoilla.


nbDyYGWH (14.12.2012 05:13:23)

Meide4n pelastuskoirakaverin sknsanpaimekaoira steriloitiin ihan samoihin aikoihin, ja se ke4ytti t-paitaa ve4e4rin pe4in : takajalat hihoista ja he4nte4 kaula-aukosta. Helmasta laitettiin lenkit kiinni kaulapantaan. Yrite4n kere4ille4 jatkossa parin kuukauden ve4lein jotain yhteenvetoa siite4, miten Hippu on muuttunut ja myf6s miettie4 site4, liittyve4tkf6 muutokset sterilointiin vai aikuistumiseen yleense4. Hippuhan muuttui ensimme4isten juoksujen je4lkeen selve4stui pide4ttyve4isemme4ksi. Tietysti kaikki on ihan yksilf6lliste4 eike4 mite4e4n voi ennustaa. Leikatusta nartusta voi tosiaan tulla ve4he4n e4ije4 , kun testosteronitaso nousee. Saa ne4hde4, miten Hipulla ke4y ehke4 se saisi tuota kautta ve4he4n lise4e4 itsevarmuutta.


9cpbpkgz5a (3.7.2013 20:36:00)

Olitpa nopea! Te4ytyy ke4yde4 tuolla, mutta je4e4 varaamn ensi viikkoon. Te4ne4e4n viele4 ajattelin, ette4 kylle4 oltiin onnekkaita, kun perjantaina oli niin upea ilma.


WxibbnOMzZArimE (4.7.2013 06:14:20)

Surpebly illuminating data here, thanks!

« edellinen | 1 -2 | seuraava »
Siirry sivun alkuun