Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

SOTE-uudistus vaarassa!

Sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenteiden uudistamista käsitellyt asiantuntijatyöryhmä jätti tänään raporttinsa, johon sisältyy eriäviä mielipiteitä. Koko uudistus näyttää olevan huolestuttavalla tavalla levällään.

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen on tärkeää, jotta pystymme vastaamaan yhä vaativampiin haasteisiin: väestön ikääntyminen, terveyserojen kasvu, julkisen terveydenhuollon rapautuminen, potilaiden hoitoketjujen katkonaisuus, väärin toimivat kannusteet, kasvavat kustannukset, palveluiden yhdenvertaisuus. Ja uudistuksella olisi kiire!

 

Tärkeintä on, että sosiaali- ja terveydenhuolto toteutetaan integroidusti ja riittävän suurena kokonaisuutena. Perusterveydenhoito ja koko erikoissairaanhoito pitää koota saman järjestäjän vastuulle, jotta perustaso ja hoitoketjut toimivat hyvin, palvelut ovat yhdenvertaisia ja jotta kalliilta kilpavarustelulta vältytään. Järjestäjällä pitää olla myös rahoitusvastuu.

 

Nykyisessä mallissa kehittämisen painopiste on ollut vahvasti erikoissairaanhoidossa. Tämän johdosta perusterveydenhuolto on päässyt rapautumaan - terveyskeskuksista on monin paikoin vaikea saada aikoja ja asiakasvuoto yksityiselle puolelle on huomattava.

 

Valitettavasti asiantuntijatyöryhmän raportti ei viitoita tietä onnistuneen sote-uudistuksen suuntaan. Pahimmat ongelmat siinä ovat sote-järjestäjän liian pieni väestöpohja sekä hahmotellun mallin pirstaleisuus. Lisäksi terveydenhuollon monikanavaiseen rahoitukseen ei olla tuomassa muutosta.

 

Sote-järjestäjän väestöpohjan pitäisi olla vähintään 200 000 asukasta, jotta sairaanhoidon kokonaisuus ja päivystykset ovat asiallisesti järjestettävissä. Koko valtakunnassa sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjiä tarvitaan korkeintaan viitisentoista. Nyt näyttää siltä, että niitä tulee useita kymmeniä!

 

Työryhmäraportissa linjataan, että alle 20 000 asukkaan kunnat eivät voi olla sote-järjestäjinä. Toisaalta väestöpohjan minimiksi ilmoitetaan 50 000 - 100 000 asukasta. Tämä jättää hämärän alueen välille 20 000 - 50 000; tuossa kokoluokassa olevat kunnat voisivat järjestää "joitakin" terveydenhuollon peruspalveluita. Tällainen linjaus tekee kokonaisuudesta erinomaisen sekavan ja sirpaleisen. Palveluista ja kustannuksista pitäisi sopia kussakin tapauksessa erikseen, jolloin päällekkäisyyksiä on vaikea välttää.

 

Nyt kentälle on jo päästetty 15 (!) selvityshenkilöä hahmottelemaan karttoja sote-palveluiden toteuttajista. Ikävä kyllä uudistuksen suunta tuskin tästä paranee, koska selvitysjoukko joutunee noudattamaan toimeksiantoaan.

 

Näillä eväillä on olemassa suuri pelko, että uudistus vie sosiaali- ja terveydenhuoltoa vielä nykyistäkin sekavampaan ja ongelmallisempaan suuntaan.

 

Herääkin perusteltu kysymys, että olisiko parempi pidättäytyä kokonaan sellaisesta uudistuksesta, joka ei toteuta sille asetettuja tavoitteita!

Timo Juurikkala 11.1.2013
Kommentit

YfnmzgMGUNE (22.3.2013 00:15:28)

Sikarokotteen aikaan olin visieimille4ni raskaana ja kaikkialla juurikin loppuraskaus oli kuulemma site4 riskialtteinta aikaa. Mietin ja mietin, ette4 jos en ota rokotetta ja sairastun, juodun syf6me4e4n sen Tamiflu-le4e4kkeen, ja se tuntui viele4 suuremmalta riskilte4 kun sen vaikutuksista sikif6f6n ei tiedetty myf6ske4e4n mite4e4n. Myf6s se, ette4 sairastuisin vakavasti ja lapsi olisi mahassa (minua ei voitaisi kunnolla hoitaa tai ehke4 lapsi pite4isi ottaa pois turhan aikaisin), oli mieleste4ni suurempi riski kuin rokote. En kadu pe4e4tf6ste4ni, sille4 tekisin saman ratkaisun JOS tiedot olisivat samat kuin reilu vuosi sitten. Nykytiedoilla pe4e4tte4isin toisin, mutta kun tulevaisuuteen ei voi ne4hde4. Myf6s silloin 2-vuotias lapsemme rokotettiin ja siihen vaikutti paljon naapurikunnan sairaalassa tautiin kuollut terve lapsi. Pe4e4tf6kset eive4t olleet helppoja ja ennen pe4e4tf6ste4 mielipiteeni vaihtui tihee4e4n. Tottakai narkolepsiaan sairastuminen on hirvitte4ve4e4 ja hiukan mietin, ette4 mite4 tulevaisuudessa viele4 ilmenee. Mutta en soimaa itsee4ni pe4e4tf6kseste4, sille4 koin ette4 suojelin lapsiani silloin parhaani mukaan. Vanhempana site4 joutuu tekeme4e4n koko ajan vaikeita pe4e4tf6ksie4, pienempie4 ja suurempia jotka vaikuttavat lapsen ele4me4e4n ja myf6s terveyteen. En ajattele, ette4 sikapiikki oli mitenke4e4n vaikein pe4e4tf6s kaikista niiste4, vaan yksi muiden joukossa.


HTTNAsusiyPUmyo (23.3.2013 16:50:44)

Viime vuonna ritotetkoin Pandemrix-nimiselle4 rokotteella, johon kuului adjuvantti eli tehoste-aine. Ke4sitte4e4kseni narkolepasia-tutkimuksissa epe4ilyn kohteena on nimenomaan tuo adjuvantti, ei itse sikainfluenssaviruksesta johdettu vasta-aine. Te4ne4 vuonna, ja kuten viimeiset parikymmente4 (?) vuotta on siis tarjolla ollut kausi-influenssarokote, johon valitaan vuosittain vallitsevat virukset, influenssavirukset kun muuntuvat vuosittain. Kauppanimie4 te4lle rokotteelle ovat te4ne4 vuonna mm. Fluarix ja Flupar-Vaccin, ja rokotteeseen on valittu A-virus, B-virus ja sikainfluenssavirus. Sikainfluenssa on siis te4ne4 vuonna kausirokotteessa vain yksi muiden joukossa ilman sen hurjempaa pandemia-statusta, eike4 siihen sekoitella erilliste4 tehosteainetta.Pandemrixin jakelu on siis keskeytetty, mutta ei kausi-influenssarokotteiden.Kausi-influenssarokotetta suositellaan 6kk-3 vuotiaille, raskaana oleville, yli 65-vuotiaille ja perussairauksia omaaville. Yleense4 rokotekampanja aloitetaan syksylle4 loka-marraskuun tienoolla ja vuodenvaihteen je4lkeen ve4hemme4n, koska influenssa on jo yleense4 silloin pe4e4ssyt vauhtiin. Itse rokotteen ottamisen je4lkeen suoja alkaa vasta kahden viikon kuluttua, joten huonolla tuurilla ehtii sairastaa itse taudin ennen tehoa..Ja rokote on siis vain influenssaa vastaan eike4 tepsi 'tavallisiin' nuhakuumeisiin ja flunssiin. Lopullinen teho riippunee monesta muustakin tekije4ste4, kuten henkilf6n ele4me4ntavoista. -B

Siirry sivun alkuun