Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Moniongelmainen asuntopolitiikka

Asuntopolitiikka on monimutkaista. Etenkin pääkaupunkiseudulla tilanne on murheellinen: hinnat ovat korkealla ja edelleen nousemassa, vuokra-asuntojonot pitkiä ja uustuotanto laahaa kaukana tavoitteiden jäljessä. Asuntotilanne on myös työvoiman kannalta ongelma - varsinkin pienipalkkaisille aloille on vaikea saada työntekijöitä, koska heillä ei ole varaa asua pääkaupunkiseudulla.

Maan hallitus on asuntoministeri Krista Kiurun (sd) johdolla vihdoin tarttumassa asiaan. Tehokkaat toimet ovatkin tarpeen.

Asuntotuotanto on jo pitkään jäänyt jälkeen tavoitteista. Erityisenä ongelmana ovat kohtuuhintaiset eli käytännössä tuetut vuokra-asunnot. Pääkaupunkiseudulla uusia ARA-vuokra-asuntoja käynnistyi viime vuonna vain 340 kappaletta ja kolmena sitä edellisenä vuotena määrä oli reilu 1 000 per vuosi, mikä sekin on alle puolet tarvittavasta tahdista.

Yleishyödylliset rakennuttajat kuten VVO ja Sato ovat luopuneet kokonaan ARA-tuotannosta, eivätkä kunnalliset yhtiöt ole kyenneet paikkaamaan tilannetta. Kannusteet eivät toimi. Tuetun vuokra-asuntotuotannon kasvu lisäisi asuntojen tarjontaa, mikä kaiken järjen mukaan vaikuttaisi yleisestikin asumisen hintaan nousupaineita hillitsevästi.

Korkotuki on päälaellaan: tavalliset markkinakorot ovat selvästi ARA-"tuettuja" korkoja alhaisempia. Niinpä ARA tulouttaakin valtion kassaan pitkälti yli sata miljoonaa euroa vuosittain. Sosiaalisesti tuettujen asuntojen asukkaat rahoittavat valtiota korkeiden vuokrien kautta!

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARAn perimmäinen tarkoitus on auttaa vähävaraisten ja pienipalkkaisten ihmisten kohtuuhintaista asumista. Markkinatalous toimii asuntoasioissa huonosti, ja siksi tarvitaan julkisen sektorin panosta. ARAn tukimuotoja on syytä uudistaa ripeästi; yksi harkitsemisen arvoinen ehdotus on, että luovutusrajoituksia lyhennettäisiin nykyisestä 40 vuodesta.

Takavuosina asuntotuotannon vauhdittamiseksi on kokeiltu erilasia keinoja kuten ns. välimallia, jossa luovutusrajoitukset olivat vain viiden vuoden mittaisia sekä käynnistysavustusta, joka oli suoraa rahallista tukea. Molemmat konstit synnyttivät asuntotuotantoa - mutta kumpikin lääke käy kalliiksi valtiolle.

Mutta on asuntopolitiikassa muitakin ongelmia. Pääkaupunkiseudulla maan hinta on korkea ja tonttitarjonta riittämätöntä. Kuntien on terästettävä maapolitiikkaansa ja vauhditettava kaavoitusta. Valtio omistaa asuntotuotantoon soveltuvaa maata, joka pitäisi luovuttaa asuntotuotantoon huokeilla hinnoilla.

Asuntojen hintaan voidaan vaikuttaa myös purkamalla sääntelyä. Esteettömyydestä ei pidä tinkiä, mutta kaupunkialueilla esimerkiksi autopaikkanormeja voidaan väljentää. Ja autopaikkojen kustannukset on erotettava asuntojen hinnoista, jotta autottomat eivät joudu maksumiehiksi itselleen tarpeettomista parkkiruuduista.

Asuntopolitiikassa tärkeää on alueellisen eriytymisen eli segregaation torjunta. Sosiaalisen sekoittamisen periaatteesta on pidettävä kiinni, eikä sosiaalisesti tuettuja vuokra-asuntoja saa keskittää alueellisesti. Jos ja kun sosiaalisesti tuettuun vuokra-asuntotuotantoon saadaan vauhtia, tästä on kannettava erityistä huolta.

Hallituksen ja ministeri Kiurun asuntopolitiikkapakettiin on syytä ladata paljon odotuksia.

Timo Juurikkala 17.2.2013
Kommentit

OmrekzqNDZx (21.3.2013 23:00:38)

Olen aikuisen paiokni kanssa etsime4sse4 isompaa vuokra-asuntoa, nyk. misse4 asumme on 37,5 nelif6te4, kulkee nimelle4 studio-yksif6, eli makuutila erotettu liukuovella, siis aivan liian pieni kakdelle aikuiselle. Poikani toimii laillistettuna omaishoitajanani, koska olen rullatuolipotilas, yhteyshenkilf6ne4mme toimii Teija Ala-Kilponen.Kaikkein mieluimmin vuokraisimme asunnon Hervannasta, iso kaksio tai normaali kolmio. Hissillinen kerrostaloasunto. Hervannassa parhaat palvelut kaiki puolin.Olen je4tte4nyt asuntohakemuksia VVO-lle, VTS-lle ym.Pe4e4sin sairaalasta 060611, minulla on melooma, luuydinpunktiossa vasen nilkkani vammautui, le4e4kkeille4 ja paiokni avustamana olen pe4rje4illyt ihan mukavasti.Te4lle4 hetkelle4 minulla on edunvalvoja, toivottavasti ei este asunnonsaantiin. Luin iloisena, ette4 VTS vuokraa asuntoja myf6s luottotietonsa menette4neille henkilf6ille.Yst. terv. Tarja Kautto (220149-122K) seke4 Tommi Kautto (010772.0759). Te4me4nhetkinen kotiosoitteemme on Messukyle4nk.26 C 19 33700 TAMPERE


SZoAYGsYtM (12.10.2015 20:06:49)

Asuin avain asumisoikeuden ke4mpe4sse4 4.5 vottua. Te4sse4 syyt miksi muutin pois, ja kehoitan kylle4 kaikkia muitakin muuttamaan.1. Vastikkeet nousi 10% vuositahtia.2. Asukkaat yritti se4e4ste4e4 talkootyf6lle4, asentamalla poresuodattimet, pienente4me4lle4 le4mmityste4 ja jopa pienente4me4lle4 ilmastointia, se4e4stf6je4 tuli mutta samalla suurella kasvoi yhtif6lle maksettava vastike, joten plus miinus nolla. ELi kun yhtene4 vuonna kere4ttiin X-summa se4e4stf6je4 niin seuraavalle vuodella vastikkeet nousikin ylle4tte4en Y+X eli normaalikorotus ja asukkaiden tekeme4t se4e4stf6t pe4e4lle. Eihe4n se sovi ette4 vastike laskisi.3. Asunto oli uusi kun sinne muutin. Kaikki materiaali ala-arvoista ja halpaa, halvalla tehtye4 ja rakennettua. Remppasin itse parempaan kuntoon.4. Korvausta muutostf6iste4 saa vain 5 vuoden jaksolta kuin se muissa firmoissa on 10v.5. Ensimme4isene4 vuonna oli jo putkivuoto yhdesse4 asunnossa.6. Toisena vuonna homeongelma viereisesse4 ke4mpe4sse4. Ise4nnf6itsije4 ei tehnyt mite4e4n kun kuulema maksaa niin kauheasti. Terveystarkastajat teki, homeitif6ite4, putki oli vuotanut seinien ve4litilaan.7. Huoltoyhtif6 oli ainoa joka toimi kun pyydettiin, tosin heke4e4n eive4t kauheasti korjanneet kun oli ke4sketty se4e4ste4e4 kuluista8. Ilmanvaihdon pienente4minen aiheutti sise4ilman huonontumista. Ise4nnf6itsije4n vastaus oli ette4 pite4e4 se4e4ste4e4.9. Asukasdemokratiaa ei ollut, eli yhtif6iste4 pe4in ei saanut mite4e4n tietoa mihin rahat kuluvat. Vaikka pyysin papereita niin vastaus oli ette4 ne on luottamuksellisia. Hienoa toimintaa Avain asolta.

Siirry sivun alkuun