Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Sosiaali- ja terveysfarssi

Hallituksen yksi tärkeimmistä hankkeista eli sote-uudistus saa yhä kummallisempia piirteitä. Torstain kehysriihen jälkeen kaikki ovat huuli pyöreänä: mitä nyt ollaan tekemässä?

Hallituksen linjauksia lukemalla ei tule juuri hullua hurskaammaksi, eikä muutakaan tietoa ole tihkunut. Ministerit vaikenevat.

Näyttää kuitenkin selvältä, että 15 alueellisen selvityshenkilön viime viikolla julkistetulla raportilla pyyhitään lattiaa. Raportissa esitettiin, ettei 20 000 - 50 000 asukkaan kunnille pitäisi antaa sote-järjestämisvastuuta.

Hallituksen mukaan tämänkokoisille kunnille kuitenkin säädetään oikeus järjestää perustason sote-palveluita ja jopa "ns. peruserikoissairaanhoidon" palveluita. Käsitteiden viljelykin on melko luovaa - erikseen linjauksissa vielä todetaan, että yli 50 000 asukkaan kunnat voivat järjestää "laajan perustason" palveluita.

Kuvaavaa sotkulle on, että sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee ällistelee tilannetta Ylen sivuilla: "Sitä odotellessa, että saadaan poliitikoilta karttaa siitä, mihin suuntaan yhteistyötä lähdetään rakentamaan missäkin päin Suomea". Eli edes ministeriön korkeimmalla viranhaltijalla ei ole nyt tietoa uudistuksen jatkosta! Ja uudistuksella olisi kiire.

Edellinen kansliapäällikkö Kari Välimäki nosti kytkintä viime kesänä.

Tälle puskafarssin kaltaiselle näytelmälle olisi kaikki syy nauraa, jollei asia olisi siihen liian vakava.

Sote-uudistus on maallemme tärkeä. Sitä tarvitaan, koska perusterveydenhuolto on rapautumassa, väestö ikääntymässä ja kustannukset karkaamassa käsistä. Nykyinen järjestelmä ei haasteisiin kykene vastaamaan.

Nyt on mahdoton sanoa, onko hallituksen sote-uudistus viemässä järjestelmää parempaan vai huonompaan suuntaan kuin nykyinen. Arviointi on mahdotonta, koska uudistuksen suuntaviivoista on vain hatarasti tietoa.

Tätä vauhtia voi käydä niinkin, ettei koko uudistuksesta tule mitään.

Timo Juurikkala 24.3.2013
Kommentit

Gmkssj4l1 (3.7.2013 22:23:51)

I'm in awe of those who can "throw together a meal" in this way. I uslualy have no idea what foods taste good together--and cooking meat? Forget it. I don't have that talent. These meals look fantastic. And I'm so glad you aren't afraid of olive oil! You have no idea how many of my local female friends stick up their noses at oils, period.


neEvNxTq (4.7.2013 05:09:55)

Hello:Sometimes creating dshies from leftovers, ingredients sleeping in cupboards and things which have been lurking in the freezer for a while turn out to be unexpectedly good.The weather here too is also bitterly cold but we are fortunate to have the flat warm and cosy. Do take care of yourselves whilst the Arctic weather persists!


kBsQCHtlAVUuQVFN (6.7.2013 08:47:57)

Halleulajh! I needed this-you're my savior.

Siirry sivun alkuun