Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Grahn-Laasonen kuokkii soita?!

Uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) tyrmistytti luontoväen tämänpäiväisellä ilmoituksellaan soidensuojelun täydennysohjelman jäädyttämisestä. Tällaistako on kokoomuksen luonnonsuojelu?

Varsinkin eteläisen Suomen soiden suojelutilanne on erittäin heikko. Soidensuojelun täydennysohjelma on luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen kannalta keskeinen luonnonsuojeluhanke: noin puolet suoluontotyypeistämme on tänä päivänä uhanalaisia. Soilla elävien lajien uhanalaisuus on lisäksi vain kiihtynyt viime vuosien aikana.

Suojeluohjelman valmistelu perustuu hallitusohjelmaan sekä valtioneuvoston periaatepäätökseen. Myös kansainväliset luonnon monimuotoisuuden suojelua koskevat sopimukset edellyttävät meiltä suojelutoimia.

Tämän johdosta ministeri Grahn-Laasosen ilmoitus on yllättävä ja raju takaisku suomalaiselle luonnonsuojelulle. Pitkään ja huolellisesti valmisteltu ja juuri toteuttamisvaiheeseen tulossa ollut suojeluohjelma on vaarassa.

Sopiikin toivoa, että tämä härdelli on nopeasti ohimenevä manööveri ja ministeri palaa taas pian normaaliin päiväjärjestykseen.

Pahimmassa tapauksessa syntyy kuitenkin merkittävä viive ja kenties koko soidensuojelun edistyminen vaarantuu.

Luonto ei tällaisesta veivaamisesta kiitä.

 

Timo Juurikkala 15.10.2014

Siirry sivun alkuun