Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Joutavaa jätevesihumppaa

Niin kutsuttu "paskalaki" on jälleen noussut julkiseen keskusteluun. Kyseenalaisen kunnian tästä saavat perussuomalaiset, mutta myös tuore ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen on tarttunut koukkuun. Toivottavasti järki voittaa, eikä säädöksiä ryhdytä enää veivaamaan.

Olin eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsen vuosina 2009-2011 ja tunnen hajajätevesisääntelyn varsin hyvin. Olin nimittäin mukana sorvaamassa nyt voimassa olevia pykäliä.

Asiasta nousi mahtava kohu vuonna 2010, ja silloinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki sai paljon kuraa päälleen. Osin ilman syytä.

Tuolloinen hajajätevesiasetus oli tiukka, ja bensiiniä julkisen keskustelun liekkeihin valoivat putsarikauppiaat, joiden väitettiin huijanneen mummoja.

Ympäristövaliokunta syventyi asiaan erittäin perusteellisesti, ja tuloksena olivat uudistetut säännökset kevättalvella 2011. Julkinen kohu laantui välittömästi.

Tilanne muuttui ratkaisevasti: tiukat vaatimukset koskevat vain herkillä alueilla olevia kiinteistöjä. Niin sanotuilla kuivan maan kiinteistöillä riittävät sakokaivot ja maasuodatus. Ranta-alueilla ja vastaavilla vaatimustaso on kovempi.

Lisäksi 68+ kansalaiset vapautettiin vaatimuksista ja vähävaraisille annettiin mahdollisuus lykkäyksiin.

Hajajätevesisäädökset ovat nyt joustavat ja kohtuulliset. Koko kohu muistuttaa vuoden 2010 keskustelua - kritiikin esittäjät eivät näytä tuntevan nykytilannetta ja keväällä 2011 tehtyjä muutoksia!

Ei niitä vessan paskavesiä vaan enää 2010-luvulla voi noin vain luontoon laskea. Siinä ovat vaarassa niin kaivot kuin laajemminkin pohja- sekä pintavedet.

Ehkä aikataulua voisi vielä venyttää parilla kolmella vuodella, että viimeisetkin vitkuttelijat ehtivät saada asiansa kuntoon. Lienee nimittäin niin, ettei Suomen kaivinkonekalusto riitä kaikkien töiden tekemiseen ensi kesän aikana. Jätevesiasioiden pitäisi olla kunnossa vuonna 2016, jollei aikarajaa löysennetä.


Timo Juurikkala 18.11.2014
Kommentit

EH6USAhV (12.10.2015 19:34:04)

My comment has been dtleeed, again I say some of the comments made towards pakeha by maori on facebock pages regarding this issue are so beyond racist, there are threats of violence and worse. . . Im pretty sure a man who has the mana and honour to deserve ta moko would not be proud of people trying to bring this issue to light, with more racism and violence.


kAXy2doVxQ (29.4.2016 18:56:44)

BTW, do you care if there is a sinrgtuae at all? How much of the forwarded header (To, subject etc) do you need? The last one at copies the body to a new message - it looks like a new message rather than a forward.

Siirry sivun alkuun