Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Vantaa ja Fennovoima

Fennovoiman ydinvoimalan periaatelupa tulee lähiaikoina ratkaisuun eduskunnassa. Koko hanke on poikkeuksellisen riskialtis, ja jopa monet ydinvoimauskovaiset vastustavat sitä.

Vantaalla on oma erityinen suhteensa Fennovoimaan, onhan Vantaan Energia Oy kunnallisista omistajista suurin ja yhtiön toimitusjohtaja Pertti Laukkanen kotimaisesta omistuksesta vastaavan Voimaosakeyhtiö SF:n hallituksen puheenjohtaja.

Vantaan Energia on vielä tänä syksynä lisännyt osuuttaan Fennovoimasta - hämmästyttävän piittaamattomalla tavalla, kuulematta ja informoimatta omistajiaan Vantaata ja Helsinkiä. Yhtiö on sitonut veronmaksajien varoja äärimmäisen epävarmaan hankkeeseen.

Fennovoiman riskeistä yksi on ulkopolitiikka. Seuraavassa mahdollisessa pakoteaallossa ydinenergiayhteistyö voi olla mukana. Siihen hanke kaatuisi.

Fennovoiman periaatelupa on poikkeuksellinen, koska siinä on ehto EU/ETA-omistuksen 60 prosentin vähimmäisosuudesta. Yhtiö on kaukana tuosta tavoitteesta. Täydentäminen on vaikeaa, koska yrityksissä tehdään riskiarviot ennen pääomien sitomista. Fennovoiman kohdalla arviot näyttävät tulenpunaista.

Kunnallisilla sähköyhtiöillä on vaihtoehtoja: panokset voidaan panna uusiutuvaan kotimaiseen energiaan. Jos pääomia sidotaan Fennovoimaan, niitä ei ole käytettävissä muuhun.

Myös taloudellisesti Fennovoimaan satsaaminen on hyvin riskaabelia. Arvioitu ydinsähkön omakustannushinta on korkeampi kuin 2020-luvun ennustettu markkinahinta. Laskelmien mukaan Fennovoima alkaakin tuottaa voittoa vasta aikaisintaan 2030-luvun lopulla - jos silloinkaan. Mukana oleminen edellyttää yltiöoptimistisia laskelmia.

Fennovoiman rakennusvaihe kestää varmasti vähintään 2020-luvun loppupuolelle. Koko tämän ajan - ja myös sen jälkeen - laitoksen toiminta on Kremlin vallassa. Rosatom on Venäjän valtion suorassa ohjauksessa.

Näiden moniulotteisten riskien johdosta Vantaan Energian pitääkin irrottautua Fennovoimasta. Tämä päätös ei synny yhtiön istuvassa hallituksessa, ja siksi Vantaan ja Helsingin on käytettävä omistajan valtaa.

(julkaistu Vantaan Sanomissa 29.11.2014)


 

Timo Juurikkala 30.11.2014

Siirry sivun alkuun