Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Millaista potilasta raha seuraa?

Etenkin porvaripuolueet ovat sote-uudistuksen yhteydessä hehkuttaneet niin sanotun Ruotsin mallin erinomaisuutta. Väitetään, että naapurien "raha seuraa potilasta" -malli hoitaisi kertaheitolla perusterveydenhuollon ongelmat kuntoon. Ruotsalaisten tuore raportti ei maalaa ollenkaan niin auvoista kuvaa uudistuksesta.

Ruotsin valtiontalouden tarkastusvirasto Riksrevisionen on tutkinut kahden suuren perusterveydenhuollon uudistuksen vaikutuksia Ruotsissa. Nämä ovat hoitotakuu ja valinnanvapaus eli vårdval-järjestelmä, jossa potilaalla on oikeus valita palvelun tuottaja julkisista ja yksityisistä tuottajista. Malliin liittyy korvausjärjestelmä, jossa raha seuraa potilasta.

Uudistukset ovat helpottaneet hoitoon pääsyä, toteaa Riksrevisionen raportissaan. Hyötyjiä ovat kuitenkin olleet lähinnä potilaat, joiden hoidontarve on vähäisempi ja sosioekonominen asema parempi. Raportin mukaan vuokralääkärien tarve on edelleen suuri koko maassa ja kaikkein suurin haja-asutusalueilla. Kaupungeissa ja taajamissa lääkäreitä on suhteellisesti enemmän siellä, missä oletettu hoidontarve on pienempi - eli rikkaiden ja hyvintoimeentulevien asuinalueilla.

Ruotsissa näiden uudistusten jälkeen näyttää olevan entistä vaikeampi toteuttaa periaatteita kaikille yhdenvertaisesta hoidosta ja vaikeimmin sairaiden priorisoinnista, Riksrevisionen arvioi. Hoitoa tarvitsevia potilaita syrjitään, vaikka terveyskeskukset kilpailevat potilaista. Terveiden potilaiden lääkärissäkäynnit ovat lisääntyneet, sairaiden vähentyneet. Hoitokustannukset näyttävät kasvavan, kritisoi Ruotsin valtiontalouden tarkastusvirasto.

Raportin perusteella voidaan sanoa, ettei terveyskeskusten lukumäärä ole lisääntynyt alueilla, joilla hoidolle olisi enemmän tarvetta. Potilaat ovat tyytyväisiä, mutta enimmäkseen itsestään paranevien sairauksien hoitoon käytetty aika on pois vakavammin sairailta. Raportti osoittaa, että hoitoon pääsevät paremmin juuri potilaat, joilla on lievempiä vaivoja. Monisairaat jäävät sivuun.

Ruotsin kokemuksesta tulisi ottaa oppia. Pitääkin miettiä sote-uudistuksen jatkovalmistelussa parempia keinoja perusterveydenhuollon kohentamiseen ja potilaiden ohjautumiseen oikeisiin hoitopaikkoihin. Mieluummin sellaisia, jotka toimivat ja jotka edistävät terveyserojen kaventamista - ainakin ilman tehokkaita kannusteita raha näyttää seuraavan mieluummin hyväosaisia kuin moniongelmaisia potilaita...


Timo Juurikkala 14.12.2014
Kommentit

ZZcVj3qWKcoJ (12.10.2015 19:41:29)

Itselle4ni on kokemusta plbeaco-vaikutuksen ve4e4rinke4ytf6ste4. Asioin yleisle4e4ke4rille4 turvotusta muistuttavien oireiden takia, jotka ilmenive4t vatsan hienoisena raskauspyf6ristymisene4 ja nelje4n kilon painonnousuna kuukaudessa, mite4 tuntemattomien ihmisten ei ollut helppo havaita. No itselle4ni oli ex-syf6mishe4irif6 tausta ja siite4 enemme4n tai ve4hemme4n johtuen yhdistettyne4 viele4 siihen, etteive4t tavanomaisemmat verikokeet ilmaisseet muuta kuin anemiaa, te4me4 sai ilmeisestikin le4e4ke4rin pite4me4e4n allekirjoittanutta vain luulosairaana ja kyvyttf6me4ne4 hyve4ksyme4e4n normaalia ruumiinkuvaa.Niinpe4 le4e4ke4ri me4e4re4si rautatabletteja ve4itte4en raudanpuutteen voivan aiheuttaa turvotusta, mite4 en ollut koskaan aiemmin kuullut, ja kusetuksen maku suussa poistuin paikalta. Vaikka suuresti epe4ilinkin tulleeni huijatuksi, olin kuitenkin toiveikas sen suhteen, ette4 jos oireeni sittenkin johtuisivat raudanpuutteesta ja loppuisivat rautakuurilla. Muutama kuukausi myf6hemmin painoni oli noussut alkupere4iseste4 14 kg ja olin lopulta pe4e4tynyt endokrinologille, joka diagnosoi harvinaisemman aineenvaihduntasairauden. Kaikessa te4sse4 minua kismitte4e4 se, ette4 ensimme4inen le4e4ke4ri valehteli pe4in naamaa sen sijaan, ette4 olisi rehellisesti sanonut, ettei ota minua vakavasti tai ettei he4nen ammattitaitonsa riite4 asian selvitte4miseen. Sen sijaan sainkin lukea epe4uskon rivien ve4liste4.

Siirry sivun alkuun