Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Lihansyöjä, joulu ja ilmasto

Vaaka heilahtaa kolmisen kiloa korkeammille lukemille kuin ennen joulua. Taannoisessa kyselyssä suomalaisilta tiedusteltiin, mikä joulussa on parasta. Voiton vei se, että "saa yölläkin syödä"! Kerran vuodessa Pekka Puskan terveysvalistus hellittää otteensa…

Öisinkin on siis tullut evästettyä, ja niinpä kinkku alkaa olla lopussa viimeisiä viipaleita myöten. Ei tässä muuta ylvästelyn aihetta ole kuin se, ettei ruokahävikkiä ole syntynyt.

Kaiken kaikkiaan ruoka aiheuttaa varsin huomattavan osan kasvihuonekaasupäästöistä - suomalaisten kulutuksen ilmastovaikutuksista neljännes syntyy ruuasta. Yllättävän iso osa on myös ruokahävikillä, sillä heitämme kotitalouksissa vuosittain keskimäärin 20-30 kiloa ruokaa roskiin per henkilö.

Ravintoloissa ja laitoksissa hävikki on vielä suurempi. Ilahduttavasti tähän on puututtu esimerkiksi Jyväskylässä sekä kotikaupungissani Vantaalla, jossa ruokapalveluista vastaava kaupungin omistama yhtiö Vantti Oy on alkanut jakaa ylijäämäruokaa järjestöille. Hankkeeseen ovat kaikki osapuolet olleet tyytyväisiä, ja mallin soisikin yleistyvän koko maahan.

Hävikin vähentämistäkin enemmän ruuan ilmastopäästöihin voi vaikuttaa valinnoilla - käytännössä lisäämällä kasvisten ja kalan osuutta ja vähentämällä punaista lihaa. Pihvin ystävälle tämä on tietysti kova rasti, mutta onneksi ei ole pakko ryhtyä totaalikieltäytyjäksi.

Yksi kompromissi on siirtyä kokolihasta enemmän makkaraosastolle. Makkara on piintyneelle lihansyöjälle herkkua, ja sen valmistukseen käytetään sentään jauhoja ja myös eläinten vähäarvoisempia osia kuten kamaraa ja kalvoja. Makkarakin siis osaltaan vähentää ruokahävikkiä!


Timo Juurikkala 5.1.2015
« edellinen | 1 | seuraava »

Kommentit

MT (5.1.2015 12:21:17)

on se hieno uskonto. päästö sitä päästö tätä. keskiajalla liturgiset höpinät olivat yhtä tärkeää ja arvostettua liirumlaarumia. nykyään moinen akateeminen hölynpöly on fiksun ihmisen mielestä totuus. tästä juuri huomaa että moderni ihminen on ollut aina sama vuosituhansia. aivot eivät muutu, paskanjauhanta muuttuu, mutta on yhtä typerää. ja jännästi tällä hetkellä kaikki maailman timo juurikkalat luulevat olevansa jollain tapaa 'uusia', 'moderneja', 'ajan hermolla', 'nykyaikaa'. Mutta niin luulivat ne keskiajan timotkin. jne.

Surullisinta on olla tällainen, joka näkee kokonaiskuvan. muistelenkin lämmöllä muutamaa kaveria menneiltä vuosisadoila ja tuhansilta, jotka näkivät kokonaiskuvan ja eivät langenneet timojen uskontoihin ja agendoihin.


naurava kulkuri (5.1.2015 21:50:24)

Totta on että jouluisista pöperöistä paljon valitettavasti joutuu pönttöön, normaalin käynnin suolistossa ja epänormaalimme turhan varaamisen suhteen.Torttuja,pipareita ja tapettua sikaa.Lohta,silakkaa ja kypsyneitä juustoja.
Suklaata,marmeladia,hedelmiä ja muutakin makeaa.
Hävikki on valitettavan suurta pienessäkin muutan hengen perheessä.
Voi jospa joskus oppisimme hankkimaan ne tarvittavat,joista todella pidämme, sopivasti.Mutta ei.
Se että osa joka jälkeemme jää niin ruuassa kuin muutenkin käytettäisiin tarvitseville on asia, jota ollaan monasti tehty.Aina on joku joka nauttii niistä mitä itse ei ole saanut tai pystynyt tekemään.On mukava ja lohdullista viedä vaatimattomat terveiset mammoille ja nuorille, jotka omat herkkunsa jo etukäteen ovat merkanneet.Suurin kiitos tulee huomiosta.Meitä on muistettu.


Hereford (6.1.2015 10:23:59)

Juuri oikea asenne! Vähentää voi muttei tarvitse olla totaalikieltäytyjä. Kun syö harvemmin lihaa, on myös varaa ostaa asiallisesti tuotettua lihaa, josta tuottaja saa kohtuullisen korvauksen.


EowkHeQQPoc (12.10.2015 19:50:06)

Thanks for the font and the suggestion about when to use it. Is font sloectien and appropriate use strictly instinctual or do you know of a resource that would guide me toward picking the right kinds of fonts for the right jobs? Thanks!


x0vZ6WXk (29.4.2016 19:05:12)

chomsky el vaig conéixer a l’institut, a filosofia. però després he llegit algunes obres d’anàlisi social i politica (“el miedo a la democracia”, ӄ18-S”, …). és cert q el tio diu coses molt molt interessants, però tb és cert q és una de les multiples maneres d’analitzar l’assumpte

« edellinen | 1 | seuraava »
Siirry sivun alkuun