Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Lihansyöjä, joulu ja ilmasto

Vaaka heilahtaa kolmisen kiloa korkeammille lukemille kuin ennen joulua. Taannoisessa kyselyssä suomalaisilta tiedusteltiin, mikä joulussa on parasta. Voiton vei se, että "saa yölläkin syödä"! Kerran vuodessa Pekka Puskan terveysvalistus hellittää otteensa…

Öisinkin on siis tullut evästettyä, ja niinpä kinkku alkaa olla lopussa viimeisiä viipaleita myöten. Ei tässä muuta ylvästelyn aihetta ole kuin se, ettei ruokahävikkiä ole syntynyt.

Kaiken kaikkiaan ruoka aiheuttaa varsin huomattavan osan kasvihuonekaasupäästöistä - suomalaisten kulutuksen ilmastovaikutuksista neljännes syntyy ruuasta. Yllättävän iso osa on myös ruokahävikillä, sillä heitämme kotitalouksissa vuosittain keskimäärin 20-30 kiloa ruokaa roskiin per henkilö.

Ravintoloissa ja laitoksissa hävikki on vielä suurempi. Ilahduttavasti tähän on puututtu esimerkiksi Jyväskylässä sekä kotikaupungissani Vantaalla, jossa ruokapalveluista vastaava kaupungin omistama yhtiö Vantti Oy on alkanut jakaa ylijäämäruokaa järjestöille. Hankkeeseen ovat kaikki osapuolet olleet tyytyväisiä, ja mallin soisikin yleistyvän koko maahan.

Hävikin vähentämistäkin enemmän ruuan ilmastopäästöihin voi vaikuttaa valinnoilla - käytännössä lisäämällä kasvisten ja kalan osuutta ja vähentämällä punaista lihaa. Pihvin ystävälle tämä on tietysti kova rasti, mutta onneksi ei ole pakko ryhtyä totaalikieltäytyjäksi.

Yksi kompromissi on siirtyä kokolihasta enemmän makkaraosastolle. Makkara on piintyneelle lihansyöjälle herkkua, ja sen valmistukseen käytetään sentään jauhoja ja myös eläinten vähäarvoisempia osia kuten kamaraa ja kalvoja. Makkarakin siis osaltaan vähentää ruokahävikkiä!


 

Timo Juurikkala 5.1.2015

Siirry sivun alkuun