Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Metropoli vai suurkunta

Ylipormestari Jussi Pajunen on tuskastunut metropoliratkaisujen venymiseen ja esittää HS:ssa (3.1.) kansanäänestystä metropolikaupungin perustamisesta. Ajatus kansanäänestyksestä näin isossa asiassa on hyvä, mutta äänestyksen kysymyksenasettelu ei ole ihan yksinkertainen juttu.

Olisiko metropolikaupunki vaihtoehtona nykytilanteelle vai lausuntokierroksella parhaillaan olevalle metropolihallinnolle? Tarkoittaisiko suurkunnan puolesta äänestäminen sitä, että selvityshenkilöiden ehdotus kelpuutettaisiin sellaisenaan, sisältäen 15-20 "kotikaupungin" muodostamisen?

Ylipormestari Pajunen kysyy "haluammeko vahvan suurkunnan vai moniportaisen hallinnon" viitaten metropolihallintoon. Itse asiassa molemmissa vaihtoehdoissa syntyy uusi hallinnon taso: suurkuntamallissa kotikaupungit ja toisessa mallissa seutuhallinto.

Tämä kertookin osuvasti sen, että Helsingin seudun hallintomalli on tullut tiensä päähän. Joka tapauksessa tarvitaan uusi hallintotaso, jotta laajakantoisista asioista päätetään nykyistä laajemmalla alueella ja jotta lähidemokratia voidaan samalla turvata. Tämän voi toteuttaa joko tekemällä suurkunta ja pilkkomalla se pienemmiksi kaupunginosiksi tai perustamalla metropolihallinto hoitamaan seudullista päätöksentekoa.

Selvityshenkilöiden esittämässä ja Pajusen kannattamassa suurkunnassa on yksi iso ongelma: aluerajaus on liian suppea. Viisi kuntaa ja risat kattava metropolikaupunki jättää lähes koko autovyöhykkeen ulkopuolelleen. Suurkunnan kyky hallita yhdyskuntarakenteen, asumisen ja liikenteen kehitystä jää puutteelliseksi.

Myös hallinnollisena remonttina metropolikaupungin muodostaminen olisi poikkeuksellisen haastava rymistys. Suurin uhka lienee se, että suurkunnan hallintomallista tulisi yhtä moniportainen, kallis ja byrokraattinen kuin Helsinki on nyt.

Paras tapa vahvistaa Helsingin seudun kehitystä on viedä pitkään pureskeltu metropolihallintolaki ripeästi maaliin. Vaikka lakiehdotus ei ole täydellinen, se on hyvä liikkeelle lähtö.

(julkaistu Helsingin Sanomissa 6.1.2015)

 

Timo Juurikkala 6.1.2015

Siirry sivun alkuun