Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Metropoli ja kokoomus

Eilen Vantaan valtuusto antoi äänestyksen jälkeen myönteisen lausunnon metropolihallinnosta (joka on siis eri asia kuin metropolikaupungiksi kutsuttu kuntaliitoshanke). Valtuuston väittely eteni enimmäkseen tuttuja latuja.

Tavan mukaan kokoomus vastusti metropolihallintoa lähinnä kansaedustaja Tapani Mäkisen suulla. Väitteet olivat pääosin vanhoja ja tuttuja: ei uutta hallinnon tasoa eikä uutta byrokratiaa. Hieman yllättäen Mäkinen paheksui sitä, ettei metropolihallinnolle esitetä verotusoikeutta. Tähän saakka kokoomus on vastustanut metropolihallinnon veronkantoa!

Vaikka metropolihallinnosta sovittiin hallituksessa jo puolitoista vuotta sitten osana rakennepakettia, kokoomus on jarruttanut hanketta määrätietoisesti. Ministeri Henna Virkkunen ei aikanaan ollut lainkaan innokas edistämään asiaa, eikä Paula Risikko ole ollut sen kummempi. Neliraajajarrutuksen makua on ollut havaittavissa.

Tämä on johtanut siihen, että hankkeella on nyt tavaton kiire. Lausuntoaika päättyy 4. helmikuuta, ja sen jälkeen hallituksen esitys pitäisi pikavauhtia antaa eduskunnalle. Parlamentti jää vaalivapaalle jo 13. maaliskuuta, joten kovin monta viikkoa ei käsittelylle jää aikaa.

Metropoliesitys ei ole täydellinen mutta kuitenkin tärkeä ensiaskel. Pääkaupunkiseudun kaupunkirakenne on poikkeuksellisen hajautunut, mikä aiheuttaa runsaasti liikennettä ja turhia kustannuksia. Lisäksi vaarana on asuinalueiden eriytyminen. Metropolille esitetään päätösvaltaa kaavoituksesta, liikenteestä ja asumisesta, ja jatkossa yhdyskuntarakenteen hajoaminen voitaisiin pysäyttää. Metropoli hoitaisi myös julkista liikennettä, joka voisi vähentää yksityisautoilua kehyskunnista pääkaupunkiin ja siten ruuhkautumista.

Ministeri Risikko lausui tänään, että metropolikaupunki ja siihen liittyvät kuntaliitokset eivät etene tällä hallituskaudella. Ilahduttavasti hän sanoi myös, että metropolihallinto on tarkoitus viedä vielä maaliin.

Toivottavasti puheilla on katetta - kokoomus on jo ihan riittävästi jarruttanut metropolin kehitystä!


 

Timo Juurikkala 27.1.2015

Siirry sivun alkuun