Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Kollaja, koskiensuojelu ja kalatiet

Koskiensuojelulaki on Suomen luonnonsuojelun merkittävimpiä saavutuksia, eikä sitä perintöä saa tuhota. Eräät puoluejohtajat, mukaan lukien Keskustan Juha Sipilä, ovat avoimesti liputtaneet Kollajan altaan rakentamisen puolesta. Takavuosikymmenten koskisotia ei kuitenkaan kannattaisi käydä uudestaan enää 2010-luvulla!

Suomessa on jäljellä enää kovin vähän vapaita koskia ja virtavesiä. Keskustan energiapoliittisessa paperissa (joka löytyy eduskuntavaaliohjelman linkin takaa kuten keppanalinjauskin aiemmin!) sanotaan, että "säätövoimana erittäin tärkeän vesivoiman lisärakentaminen on oltava mahdollista jo rakennetuissa vesistöissä".

Keskustan linjaus rakennettujen vesistöjen lisärakentamisesta voisi tarkoittaa käytännössä muun muassa Iijokea, Ounasjokea, Vuotosta, Tornionjokea, Kitkaa, Oulankajokea, Vantaanjokea. Suomesta ei taida löytyä yhtään ainutta vesistöä, jossa ei olisi jotain patoa, tekoallasta, voimalaa tai myllyä. Jopa Tenojoen vesistössä on Norjan puolella pari voimalaa.

Eniten esillä ollut Kollaja tuottaisi vain hitusen Suomen vesivoimasta ja sähköstä. Kyse on omistajien ahneudesta, jota on yritetty naamioida tulvasuojelun kaavun alle. Voimayhtiöille on vieläpä maksettu veronmaksajien pussista siitä hyvästä, ettei allasta rakenneta.

Vesivoima on uusiutuvuudestaan huolimatta haitallista ekosysteemeille ja lajeille. Laajana yhteistyönä on laadittu kansallinen kalatiestrategia, jolla tavoitellaan uhanalaisten ja vaarantuneiden vaelluskalakantojemme elinvoimaisuuden vahvistamista.

 

Tarvittavien toimenpiteiden kirjo on laaja, mutta toimivien kalateiden rakentaminen on kaikkein keskeisin asia. Voimayhtiöt pitää tarvittaessa velvoittaa rakentamaan kalatiet padottuihin jokiin ja elvyttämään vaelluskalakannat. Samalla voidaan luopua nykyisten lupaehtojen mukaisista velvoiteistutuksista - ne on havaittu verrattain tehottomiksi.

 

Erityisen ongelmallisia ovat vanhat voimalaluvat, jotka ovat tällä hetkellä käytännössä ikuisia ja joissa ei aina ole kalavelvoitteita lainkaan. Voimalaitosten vanhat luvat pitää säätää määräaikaisiksi, jolloin viranomaisilla on mahdollisuus vaikuttaa niihin uusimisen yhteydessä.

Vaelluskalakantojen hyvinvointi on välttämätöntä niin kalastuksen, matkailuelinkeinojen kuin luonnon virkistyskäytönkin kannalta.

Toivottavasti Juha Sipilä peruu Kollaja-kantansa yhtä jämerästi kuin keskioluen viemisen Alkoon!


 

Timo Juurikkala 16.2.2015

Siirry sivun alkuun