Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Stoppi sote-hötkyilylle

Tänään saatu perustuslakivaliokunnan lausunto sote-järjestämislaista oli tyrmäävä: ongelmia kansanvallassa ja rahoitusmallissa sekä näiden muodostamassa kokonaisuudessa. Pääministeri Stubb ilmoitti illemmalla, että lakia yritetään viilata kuntoon vielä tällä kaudella. Nyt ei kuitenkaan kannattaisi hötkyillä - parempi on tehdä nyt viimein kestävä malli. Ja se ei onnistu kolmessa viikossa.

Perustuslakivaliokunta näki suurimmiksi ongelmiksi kuntien ja kansalaisten vähäiset vaikutusmahdollisuudet jättimäisissä sote-alueissa sekä rahoitusmallin kohtuuttomat kuntavaikutukset. Laskelmien mukaan ero pienimmän ja suurimman veroprosentin välillä repeäisi yli kymmenen prosenttiyksikön!

Sote-uudistus on välttämätön, mutta huonoa ei kannata tehdä. Esityksen ongelmat ovat niin isot, että parsiminen ei onnistu pika-aikataululla. Tarvittavat muutokset ovat nimittäin niin suuria, että uudelleentuunattu esitys on pakko laittaa uudelle lausuntokierrokselle.

Perustuslakiongelmien lisäksi sote-mallia vaivasi monitasoinen hallinto. Kaksinkertainen kuntayhtymämalli (5 sote- ja 19 tuotantoaluetta) olisi kömpelö ja vaikeasti ohjattava. Ja rahoitusmalli oli raakile, koska rahoitusta pohtiva parlamentaarinen ryhmä oli vasta saamaisillaan oman mietintönsä valmiiksi.

Ilmeisimmältä etenemistieltä näyttää nyt malli, jossa sote menisi maakuntatason vastuulle. Samalla maakuntia olisi viisasta vähentää niin, että sote-järjestämisvastuu tulisi noin kymmenelle alueelle. Eikä mitään kuntayhtymämallia vaan perustuslain 121. pykälän mukainen kuntia suurempi itsehallintoalue.

Maakuntavaltuustot valittaisiin suorilla vaaleilla ja niille tulisi myös verotusoikeus. Samassa yhteydessä maakunnille pitäisi antaa myös muita tehtäviä kuten toisen asteen koulutus, työvoima- ja maahanmuuttoasiat, liikenne- ja joukkoliikennesuunnittelu ja niin edelleen. Tämä olisi iso remontti - samalla pitäisi uudistaa pipariksi mennyt valtion aluehallinto: ELYjen, AVIen, maistraattien ja TE-keskusten tehtävät saman aluejaon mukaan. Myös metropolihallinto ratkeaisi samalla.

Näin tulisi hyvä - mutta ei onnistu kolmessa viikossa!

Kansanedustaja Tapani Tölli (kesk) lausui perustuslakivaliokunnan pressissä, että jos sote tässä nyt kaatui niin se kaatui eteenpäin. Eli siis tuuskahti turvalleen.

Olihan tämä tietysti hallitukselle (ja oppositiollekin, joka on ollut mukana parlamentaarisessa valmistelussa) ankara mahalasku. Mutta perään ei kannata tehdä toista vastaavaa.

 


 

Timo Juurikkala 19.2.2015

Siirry sivun alkuun