Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Talvivaara riepoo

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) piti tänään tiedotustilaisuuden Talvivaaran asioista. Tilanne näyttää pahalta, ja koko kaivoksen historian retuperämeininki saa kiukun kohoamaan. Kuvaavaa on, että asiat alkoivat luistaa parempaan suuntaan vasta konkurssin jälkeen.

Talvivaaran kaivoksen ongelmakäyttäytyminen on ollut nähtävissä jo vuosien ajan. Ympäristöriskeistä eivät yhtiö ja sen toimitusjohtaja Pekka Perä ole piitanneet. Eikä valvonta ole pelannut.

Toimitusjohtaja Perä on hämmästyttävällä tavalla onnistunut manipuloimaan eri tahoja uskomaan Talvivaaran menestykseen niin, ettei touhua ole ajoissa pantu kuriin. Valtio pumppasi vielä vuonna 2013 Solidiumin kautta suuria määriä pääomia yhtiöön, ja jopa yhtiön saneerausmenettelyä vitkuteltiin toivottomassa tilanteessa kuukausikaupalla. Pekka Perällä on poikkeuksellisia kykyjä.

Nyt homma on konkurssipesän julkisselvityksen ansiosta sentään paremmissa käsissä. Aikaisemman holtittoman menon jälkiä on kuitenkin vaikea korjata, ja ympäristökatastrofin vaara on edelleen suuri. Lisäksi veronmaksajien rahaa palaa hirmuisia määriä - ennaltaehkäisy olisi tässäkin asiassa ollut paljon edullisempaa.

Kaikkineen Talvivaaran tarina on uskomaton ketju vauhtisokeutta, ahneutta ja piittaamattomuutta. Ei luulisi, että tämmöinen on mahdollista Suomessa - ainakaan tässä mittakaavassa.

Usein ylvästelemme hyvällä ympäristönsuojelun tasollamme ja hyvin toimivalla hallinnollamme.

Talvivaaran näyttöjen perusteella ylpeilyn aiheita ei ole.


 

Timo Juurikkala 25.2.2015

Siirry sivun alkuun