Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Sote-jännitystä

Loppuviikosta selviää, miten sote-uudistuksen käy - jatkuuko päättymättömältä tuntuva erilaisten vaiheiden saaga vai päästäänkö askel eteenpäin. Oletan ja melkeinpä toivonkin, että perustuslakivaliokunta ei olisi itsensä kanssa eri mieltä kahden viikon välein, vaan puhaltaisi pelin poikki.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta rustasi uuden esityksensä pikavauhdilla kasaan. Sote-rakenne muuttui olennaisesti, mutta lausuntokierrokseen ei ollut aikaa. Isoa uudistusta ei pitäisi juosta kasaan tällä tavalla. Eri vaihtoehtoja ja niiden vaikutuksia pitää pystyä punnitsemaan paremmin. En ymmärrä valiokunnan puheenjohtajan Juha Rehulan (kesk) höyryämistä.

Silti on sanottava, että uusi esitys on etevämpi ja hallinnollisesti selkeämpi kuin edellinen. Itse asiassa tämä malli on parempi kuin yksikään aikaisempi. Mutta vielä parempaan voidaan pystyä.

Tuoreimman soten suurin ongelma on edelleen rahoitus, joka kohtelee kuntia jokseenkin sattumanvaraisesti. Rahoitus on uudistuksen yksi tärkeä elementti, ja se pitäisi ratkaista oikeudenmukaisesti ja niin, että se kannustaa hyvään hoitoon ja vahvaan ennaltaehkäisyyn.

Rahoitusta pohtivan parlamentaarisen ryhmän työ on kesken. Ryhmä joutuu myös miettimään vaihtoehtojaan uudelleen, kun soten rakenne nyt on muuttumassa. Olisi viisasta ratkaista rakenne ja rahoitus yhtä aikaa.

Sote-uudistus on erittäin tärkeä, mutta sen jääminen seuraavan eduskunnan ratkaistavaksi ei ole mikään lopullinen katastrofi. Uudistuksen takuumiehinä ovat kaikki eduskuntapuolueet, joten tulevan kauden alussa se on mahdollista saattaa maaliin.

Ehkä suurin riski on taas kerran Kokoomus, joka mahdollisesti yrittää lypsää päätymään yksityisiä terveysyrityksiä enemmän suosivaan malliin.


 

Timo Juurikkala 3.3.2015

Siirry sivun alkuun