Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Sote-vaalit luvassa

Sote-uudistukselle tuli aikalisä, kun perustuslakivaliokunta torppasi uudenkin ehdotuksen. Kaiken kaikkiaan soten historia on nyt poikkeuksellisen murheellinen ketju. On pakko olla pääministeri Stubbin kanssa samaa mieltä: politiikka on rikki. Päävastuulliset ovat tämän kauden hallitukset ja niiden pääministerit.

Perustuslakivaliokunta viitoitti soten tietä eteenpäin kolmen vaihtoehtoisen mallin pohjalta: kuntayhtymämalli, maakuntamalli tai valtiollisen järjestäjän malli. Mutta ei tässä vielä kaikki: hallinnollisen laatikkoleikin lisäksi pitää ratkaista myös rahoitus. Parranpärinää tulee vaalikentillä riittämään!

Paras vaihtoehto olisi todennäköisesti maakuntamalli, jossa soten järjestämisestä ja rahoituksesta vastaisi suorilla vaaleilla valittu maakuntavaltuusto. Jos maakunnalle tulisi myös verotusoikeus, niin jopa perustuslakivaliokunta kiittelisi!

Kun nyt tavallaan palataan lähtöruutuun, joudutaan pohtimaan myös yksityisen hoidon Kela-korvausten ja työterveyshuollon asemaa. Jos oikeasti halutaan edistää yhdenvertaisuutta ja terveyserojen kaventamista, on näistäkin ohituskaistoista luovuttava.

Jos kunnon uudistukseen riittää rohkeus, niin samalla maakuntien määrää pitää vähentää 7-10 kappaleeseen, jolloin väestöpohjat olisivat riittävän suuret. Ei jokaisen nurkkakunnan tarvitse olla ikioma hallinnollinen maakuntansa!

Samaisille, demokraattisille maakunnille annettaisiin myös muita tehtäviä kuten toisen asteen koulutus, työvoima- ja maahanmuuttoasiat, liikennesuunnittelu, elinkeinopolitiikka ja muut seudullisella tasolla ratkaistavat kysymykset. Syntyisi selkeä kolmiportainen malli: valtakunta, maakunnat ja kunnat.

Valtion aluehallinto kaikkine elyineen, maistraatteineen, TE-keskuksineen ja aveineen olisi luontevaa organisoida samalla aluejaolla. Malli olisi kansalaisen kannalta selkeä hallinnon puolelta tehokas.

Remontti olisi kieltämättä iso. Mutta tällaisella mallilla olisi runsaasti etuja - se uudistaisi julkisen sektorin rakenteet 2010- ellei peräti 2020-luvulle.

 


Timo Juurikkala 5.3.2015
Kommentit

T82TgdSi (12.10.2015 20:09:01)

a very cute pic of aditi.. joy to watch her!! :) n The puppet is just aeomwse!! i love the idea of using bindis as eyes n mouth!! aeomwse!! :) anush must b having so much fun!!


wZEAcBN7B (29.4.2016 18:42:13)

Hey,just discovered your blog and wonder what webhosting do you use for the wetsibe,the speed is more quicker than my site, i genuinely need it. Would you mind to let me know the hosting plan you use? Thanks!

Siirry sivun alkuun