Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Naistenpäivä ja kukkaset

Naistenpäivänä kiinnitetään huomiota tasa-arvoon ja siihen, miten naiset voisivat olla tasa-arvoisemmin mukana poliittisen ja taloudellisen vallan huipulla. Tapana myös on, että miehet noteeraavat lähipiirissään olevia naisia erityisellä huomaavaisuudella kuten kukilla, pienillä lahjoilla ja tavallista runsaammalla kohteliaisuudella.

Yhteiskuntamme on edelleen vahvasti sukupuolittunut. Tämä näkyy muun muassa naisten vähäisempänä osuutena politiikan ja talouselämän huippupaikoilla sekä palkkatasa-arvon puutteena - ja toisaalta miesten lyhyempänä elinikänä ja suurempana osuutena erilaisesta syrjäytymisestä.

Vaikka Suomea pidetään tasa-arvon edelläkävijänä, meillä on poikkeuksellisen sukupuolittuneet työmarkkinat. On naisten töitä ja miesten töitä, eivätkä erot monilla aloilla ole edes kaventumaan päin.

Tämä on outoa, koska eivät naiset ja miehet lopulta niin hirveän erilaisia ole. Nykymaailman työelämässä jokseenkin kaikki työt sopivat ihan yhtä hyvin tai huonosti sekä naisille että miehille.

On hyvä, että on naistenpäivä. Epätasa-arvoisista rakenteista ja asenteista on syytä keskustella. Antti Rinteen lanseeraama "äijäfeminismi" on mainio aatesuunta. Monenlaiset lasikatot vaikuttavat vielä 2010-luvun Suomessa naisten elämään.

Miestenpäivää ei yleisesti vietetä, vaikka semmoinen tiemmä on olemassa joskus marras- vai oliko peräti helmikuussa. Ehkä silloin pitäisi puhua lasilattioista, jotka voivat särkyä miehen alta. Millaiset yhteiskunnalliset rakenteet aiheuttavat sen, että vangeista, syrjäytyneistä ja ennen aikojaan kuolleista valtaosa on miehiä?

Mutta takaisin naistenpäivään - tasa-arvon pohtimisen lisäksi myös huomaavaisuus ja kukkien ja suklaan antaminen läheisille on paikallaan. Liian usein sellaistakaan ei tule tehdyksi.


 

Timo Juurikkala 8.3.2015

Siirry sivun alkuun