Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Ravintola-alkoholin ALV alas!

Alkoholin hinnanalennus ei kylmiltään kuulosta kuningasidealta, koska viina aiheuttaa niin paljon haittoja. Asiaa kannattaa kuitenkin miettiä vähän tarkemmin. Ravintolassa nautitun alkoholin ALVin laskemisella 14 prosenttiin olisi monia myönteisiä seurauksia.

Ravintoloissa juodun alkoholin määrä on laskenut jokseenkin tasaisesti vuodesta 2007 alkaen. Samaan aikaan kokonaiskulutus on pysynyt suunnilleen ennallaan, joskin Viron-tuontia on vaikea arvioida luotettavasti. Joka tapauksessa tilastojen perusteella näyttää selvältä, että kotona nautitun alkoholin määrä on nousussa.

Ravintola-alkoholin ALV pitääkin laskea samalle tasolle ruuan ALVin kanssa, jotta runsaasti työllistävän ravintola-alan vaikeudet eivät pahenisi. Alennus todennäköisesti parantaisi ravintoloiden kannattavuutta.

Kaikkein paras paikka alkoholin nauttimiseen on nimittäin ravintola. Toisin kuin kotioloissa, ravintolassa anniskelu on vastuullista: järjestystä valvotaan, alaikäisille tai umpihumalaisille ei tarjoilla ja sosiaalinen kontrolli toimii ainakin jollain lailla. Lisäksi hinnat ovat ravintolassa joka tapauksessa korkeat, mikä osaltaan rajoittaa ylenmääräistä kännäämistä.

Asialla on myös toinen puoli: ravintolat ovat hyviä työllistäjiä. Jos ravintola-alkoholin kulutus nousee, ravintolat menestyvät paremmin ja todennäköisesti myös ruuanmyynti lisääntyy. Näin ravintolat voivat palkata lisää työntekijöitä, mikä puolestaan lisää verotuloja.

Viinaa juodaan Suomessa joka tapauksessa - sen kitkemistä kokeiltiin varsin huonolla menestyksellä kieltolain aikoihin.

Viime vuosikymmenien alkoholipolitiikka on perustunut korkeaan verotukseen ja saatavuuteen rajoittamiseen.

Tämä suomalainen alkoholipolitiikka ei kuitenkaan ole ollut mikään menestystarina - ehkä 2010-luvulla kannattaisi miettiä uudenlaisia konsteja.

 

 

Timo Juurikkala 12.3.2015

Siirry sivun alkuun