Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Leikkaukset vai Kreikan tie?

Talouskeskustelu on ollut viime päivinä vilkasta. Sopeuttamistarpeen suuruus liikkuu esittäjästä riippuen kuudesta miljardista (valtiovarainministeriö) nollaan (vasemmistoliitto) tulevan vaalikauden aikana. Synkimmät tahot pelottelevat Kreikan tiellä; tarkoittanevat että tien päässä häämöttää Paavo Arhinmäen valinta pääministeriksi!

Vakavasti puhuen Suomen valtio on velkaantunut viimeisten vuosien aikana kovalla vauhdilla - kuudesta kymmeneen miljardia vuodessa. Julkinen velka yltää lähiaikoina 60 prosenttiin BKT:sta, joka on EU:n velkaantumisraja. Tosin suuri osa Euroopan maista on velkaantunut tuntuvasti enemmän, joten 60 prosentin ylitystä on vaikea pitää tuomiopäivän rajana. Paniikkinappulaa ei ole velkaantumisasteen takia syytä painaa pohjaan, vaikka tilanne huonolta näyttääkin.

Velkaantumisen pysäyttäminen on vaikeaa, vaikka suoraviivaisesti ajateltuna se ei vaadi kuin menojen vähentämistä ja tulojen kasvattamista.

Etuuksien leikkaaminen heikentää köyhien ja pienituloisten asemaa ja lisäksi hyydyttää kotimarkkinoita. Pienituloisten eurot menevät kulutukseen ja pyörittävät kansantaloutta. Myös verojen korottaminen heikentää ostovoimaa - ja meidän veroasteemme on muutenkin jo varsin korkea. Näivettämispolitiikan seurauksena työttömyys pahenisi edelleen, mikä puolestaan syventäisi jokseenkin kaikkia ongelmiamme.

Tällä hallituskaudella taloutta on sopeutettu miljarditolkulla, mutta tilanne ei näytä yhtään aiempaa valoisammalta. Erilaisia mahdollisimman vähän haitallisia säästökohteita on etsitty ja toimeenpantu urakalla. Valtionhallinnossa on käytetty myös juustohöylää, jopa niin paljon että luu paistaa. Esimerkkeinä voi mainita vaikka oikeusministeriön ja ELY-keskukset.

Sen sijaan paljon rummutetut rakenteelliset uudistukset ovat jääneet toteuttamista vaille valmiiksi. Yksi toisensa jälkeen on kupsahtanut: kuntauudistus, sote, kuntien tehtävien karsinta, metropolihallinto, toisen asteen koulutus, perhevapaat. Edes tietotekniikan parempi hyödyntäminen julkisella sektorilla ei ole edennyt toteutukseen saakka. Muutosvastarinta on toistaiseksi ollut voittava voima.

Mutta maailma on muuttunut ja Suomen ongelmat ovat niin vakavat, että tarvitaan isoja uudistuksia. Savupiippuyhteiskunnan ratkaisuilla ei selätetä tämän päivän haasteita.

Sote-uudistuksen pitkän tähtäimen taloudellinen merkitys on suuri, semminkin kun väestömme ikääntyy vauhdilla. Uuden hallituskauden aluksi uudistus on pantava nopeasti liikkeelle - nyt on hukattu jo vuosia! Ja toinen hoputettava asia on tietotekniikan hyväksikäyttö julkisissa palveluissa. Sähköisten palveluiden lisäämisessä on miljardiluokan säästöpotentiaali. Julkinen sektorimme laahaa 10-20 vuotta yritysmaailman perässä.

Vihreät ovat esittäneet vajaan kahden miljardin suoria sopeutuksia tulevalle kaudelle. Tämä ei riitä valtiontalouden alijäämän paikkaamiseen, mutta pelkillä leikkauksilla ja veronkiristyksillä ei noidankehää katkaista. Rakenneuudistukset sote mukaan lukien alkavat jo tuottaa tulosta hallituskauden lopulla - jos ne pannaan ripeästi toimeen!

Kaikkein tärkein asia on kuitenkin työllisyys. Nykyinen työttömyyden taso aiheuttaa julkiselle taloudelle massiivisen taloudellisen rasitteen, itse asiassa koko kestävyysvajeen suuruisen. Eikä sosiaalistakaan rasitetta pidä vähätellä.

Ensisijaista on, että työpaikkoja syntyy yrityksiin. Kun uutta Nokiaa ei varmaankaan pulpahda esiin, on katseet käännettävä pienten ja keskisuurten yritysten suuntaan. Niissä on suuri työllistämispotentiaali. Työllistämisen ja työn vastaanottamisen kynnyksiä pitää alentaa, tähdätä maltillisiin palkkaratkaisuihin ja suunnata panoksia uusille kasvualoille.

Huononäköinenkin Reetta voi havaita megatrendejä, joissa muhii maailmanlaajuisia mahdollisuuksia. Silloin puhutaan uusiutuvasta energiasta, biotaloudesta, hyvinvointi- ja hoivapalveluista, kiertotaloudesta, clean techistä, luovasta taloudesta ja automaatiosta ellei peräti robotiikasta. Nokian jäljiltä meillä on vielä huikea määrä ajantasaista osaamista.

Paras julkisen talouden tervehdyttäjä ei ole se, joka läväyttää pöytään veretseisauttavimmat leikkauslistat. Valtakunta tarvitsee suunnan ja näkymän tulevaisuuteen: ei Kreikan mallia, ei kurjistamista, vaan kolmas tie kestävään nousuun.


 

Timo Juurikkala 21.3.2015

Siirry sivun alkuun