Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Ravinteet pois vesistä

Kilpailu maapallon luonnonvaroista kiihtyy, jätteiden määrä kasvaa ja raaka-aineiden hinnannousu aiheuttaa talouteen epävarmuutta. On sekä talouden että ympäristön etu, että resursseja kuten karjanlantaa käytetään tehokkaammin ja viisaammin.

Kiertotaloudessa pyritään kokonaan eroon jätteistä - toisen jäte on toisen raaka-aine aivan kuin luonnon omassa kiertokulussa. Tuotteet suunnitellaan korjattaviksi, uudelleen käytettäviksi ja materiaalit kierrätettäviksi. Uusiutumattomia luonnonvaroja korvataan uusiutuvilla ja tuotteita palveluilla. Tavaroita jaetaan omistamisen sijaan.

Ilman fosforia ei ole ruuantuotantoa. Maailman louhittavissa olevat fosforivarat ovat kuitenkin rajalliset, ja EU-komissio onkin nimennyt raakafosfaatin 20 kriittisen raaka-aineen listalle. Niukkuus tulee nostamaan fosforin hintaa.

Samaan aikaan toisaalla huuhdomme pelloilta fosforia vesistöihin rehevöittämään niitä ja avittamaan sinilevien kasvua. Eihän tässä ole järjen häivää! Ravinteita kierrättämällä vähennettäisiin sekä neitseellisten raaka-aineiden tarvetta että vesistökuormitusta.

Tutkijat ovat laskeneet, että Suomessa syntyvän lannan fosfori riittäisi kattamaan viljelykasviemme fosforintarpeen kokonaan. Ongelmana on, että siellä missä lantaa syntyy, maassa on jo paljon fosforia. Ja sinne, missä tarvetta olisi, ei lantaa ole kannattavaa kuskata.

Niinpä kotieläinten lanta kannattaisi prosessoida syntypaikalla nestemäiseen ja kuivajakeeseen. Tämä lisäisi tuotteiden turvallisuutta ja puhtautta sekä helpottaisi ja halpuuttaisi (!) niiden kuljettamista sinne, missä tarvetta on.

Nyt tarvitaankin investointeja uusien teknologioiden ja menetelmien kehittämiseen. Lupaavia pilotteja onkin jo käynnissä. Parhaimmillaan lannasta voidaan biokaasutuksen avulla saada myös energiaa talteen ja tuottaa esimerkiksi biokaasua autojen polttoaineeksi.

Lantaa voidaan hyödyntää myös aivan uusilla ja yllättävillä tavoilla. Hevosenlannasta on kuulemma löydetty proteiini, joka toimii kuten perinteiset antibiootit mutta jolle taudinaiheuttajabakteerit eivät ole kehittäneet vastustuskykyä.


 

Timo Juurikkala 23.3.2015

Siirry sivun alkuun