Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Ravinteet pois vesistä

Kilpailu maapallon luonnonvaroista kiihtyy, jätteiden määrä kasvaa ja raaka-aineiden hinnannousu aiheuttaa talouteen epävarmuutta. On sekä talouden että ympäristön etu, että resursseja kuten karjanlantaa käytetään tehokkaammin ja viisaammin.

Kiertotaloudessa pyritään kokonaan eroon jätteistä - toisen jäte on toisen raaka-aine aivan kuin luonnon omassa kiertokulussa. Tuotteet suunnitellaan korjattaviksi, uudelleen käytettäviksi ja materiaalit kierrätettäviksi. Uusiutumattomia luonnonvaroja korvataan uusiutuvilla ja tuotteita palveluilla. Tavaroita jaetaan omistamisen sijaan.

Ilman fosforia ei ole ruuantuotantoa. Maailman louhittavissa olevat fosforivarat ovat kuitenkin rajalliset, ja EU-komissio onkin nimennyt raakafosfaatin 20 kriittisen raaka-aineen listalle. Niukkuus tulee nostamaan fosforin hintaa.

Samaan aikaan toisaalla huuhdomme pelloilta fosforia vesistöihin rehevöittämään niitä ja avittamaan sinilevien kasvua. Eihän tässä ole järjen häivää! Ravinteita kierrättämällä vähennettäisiin sekä neitseellisten raaka-aineiden tarvetta että vesistökuormitusta.

Tutkijat ovat laskeneet, että Suomessa syntyvän lannan fosfori riittäisi kattamaan viljelykasviemme fosforintarpeen kokonaan. Ongelmana on, että siellä missä lantaa syntyy, maassa on jo paljon fosforia. Ja sinne, missä tarvetta olisi, ei lantaa ole kannattavaa kuskata.

Niinpä kotieläinten lanta kannattaisi prosessoida syntypaikalla nestemäiseen ja kuivajakeeseen. Tämä lisäisi tuotteiden turvallisuutta ja puhtautta sekä helpottaisi ja halpuuttaisi (!) niiden kuljettamista sinne, missä tarvetta on.

Nyt tarvitaankin investointeja uusien teknologioiden ja menetelmien kehittämiseen. Lupaavia pilotteja onkin jo käynnissä. Parhaimmillaan lannasta voidaan biokaasutuksen avulla saada myös energiaa talteen ja tuottaa esimerkiksi biokaasua autojen polttoaineeksi.

Lantaa voidaan hyödyntää myös aivan uusilla ja yllättävillä tavoilla. Hevosenlannasta on kuulemma löydetty proteiini, joka toimii kuten perinteiset antibiootit mutta jolle taudinaiheuttajabakteerit eivät ole kehittäneet vastustuskykyä.


Timo Juurikkala 23.3.2015
Kommentit

Jukka Mäkinen (24.3.2015 17:30:53)

Mielenkiintoista ettei fosforin talteenotto kehity, onko kyse lannoiteteollisuuden jarrutuksesta vai mistä.
Nyt pitää siis karjatilallisille tarjota porkkanaa ja lannoiteteollisuudelle keppiä.
Loppupelissä kyse on aina rahasta, joten miten toimisitte eduskunnasta käsin, että rahoitus voidaan ohjata todellisiin hankkeisiin, ei tunnu fiksulta rahoittaa olemassa olevaa lannoiteteollisuutta, vaan ilmeinen suunta tulee olla yliopistot, niitä on kuitenkin kohtuullinen verkko kattamaan koko maa-alue. Ei ole myöskään järkeä kehitellä asiaa Viikissä, sieltä puuttuu karja.


8gt1FTNi1 (12.10.2015 20:17:31)

Zeoliiteista on tulossa jututa myf6hemmin. Ne eive4t aiheuta ravinnekuormaa, mutta eive4t silti ole te4ysin haitattomia.Fosfonaatti on hieman eri asia kuin fosfaatti ja itse asiassa huonompi juttu. Fosfonaatit ovat nykyisen tiete4myksen mukaan huonosti biohajoavia. Te4ytyy varmaan selvitelle4, millaisia me4e4rie4 pesuaineet fosfonaatteja sise4lte4ve4t ja kuinka haitallisena niite4 pidete4e4n. Hyve4 pointti tuo pesukoneen MIPS, jos kone vaikka levie4e4 zeoliittien takia, mike4 ei ole ihan tavatonta.


VlEyzv9Hxa (24.3.2017 05:20:05)

This was so helpful and easy! Do you have any arlcites on rehab?

Siirry sivun alkuun