Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Nollapäästöautoille vauhtia nollaveroilla

Sähköauto on kehittynyt jo niin pitkälle, että se on todellinen vaihtoehto perinteisille bensa- ja dieselkärryille. Vielä sähköautossa on kuitenkin kaksi vikaa: lyhyt toimintasäde ja korkea hinta fossiiliautoihin verrattuna.

Tavallinen sähköauto kykenee menemään täydellä akulla 100-200 kilometriä, joka on todella vähän verrattuna fossiiliautojen jopa tuhannen kilometrin toimintasäteeseen. Ja lisäksi täysimääräinen "tankkaus" kestää tuntikausia ja pikaversiokin puoli tuntia, kun bensapousarilta voi lorottaa tankin täyteen parissa minuutissa. Ei ole sähköautosta vielä mökkimatkojen tekijäksi eikä kaupparatsun työkaluksi - paitsi Teslan huippumallista, joka selviää 500 km täysillä akuilla. Mutta sellainen maksaa yli sata tonnia.

Toisaalta ylivoimainen valtaosa eli yli 90 prosenttia auton käytöstä on alle sata kilometriä päivässä - työmatkat, kauppamatkat, kyläilyt, matkat harrastuksiin onnistuvat ongelmitta sähköllä. Tavallisella autoilijalla sähköauton toimintasäde rajoittaisi käyttöä vain muutamana päivänä vuodessa. Ainakin kahden auton perheissä toinen auto voisi olla sähköauto.

Sähköauton hankintahinta on tuntuvasti fossiiliautoa kalliimpi: käytännössä näyttävän perheauton hinnalla saa sähköisen torikassin. Ostohetkellä ei paljon paina se, että sähköauton käyttökulut ovat vain murto-osa verrattuna perinneautojen polttoainekuluihin. Myös huollontarve on vähäisempi - ei esimerkiksi öljynvaihtoja.

Osa korkeammasta hankintahinnasta siis kuroutuu kiinni vuosien käytön aikana. Käytetyn sähköauton myyntihinta on kuitenkin todennäköisesti alempi kuin vastaavanlaisen fossiiliauton. Euroistaan tarkka ostaja ei siis päädy ostamaan sähköautoa.

Tulevaisuus on kuitenkin sähköautojen: ne ovat hiljaisia, taloudellisia ja saasteettomia. Akkuteknologian kehittyminen tulee sekä pidentämään toimintamatkaa että alentamaan hintoja.

Sähköautojen yleistymistä tuetaan monissa maissa selvällä setelirahalla. Tällaiseen subventioon ei minusta ole tarpeen ryhtyä, mutta nollapäästöisille autoille pitäisi asettaa nollaverot - siis nollat tauluun sekä auto- että ajoneuvoveron osalta. Lisäksi työsuhdeautojen verokohtelussa voitaisiin suosia voimakkaasti nollapäästöautoja eli käytännössä sähkö- ja biokaasukäyttöisiä vekottimia.

Tällä tavoin sähkö- ja biokaasuautojen kilpailuasema paranisi ja nollapäästöautot alkaisivat yleistyä meilläkin. Liikenteen päästöjen vähentäminen saisi vauhtia.

 


Timo Juurikkala 3.4.2015
Kommentit

Raikku (9.4.2015 21:32:48)

Onko tämä "päästötön autoilu" mahdollista sillä vihreiden ajamalla ihmesähköllä mitä tulee töpselistä mutta mitä ei tarvitse tuottaa millään? Sähköllä ajamisen päästöt menevät sähköntuotantotuotantotavoittain näin:

Ydinvoima 32%
Turve 7%
Kivihiili 14%
Vesivoima 17%
Biomassa 14%
Tuuli 1%

Bensahybridi on AINA ympäristöystävällisempi kuin "puhdas" sähköauto. Paitsi vihreille joita ohjaa sumea ideologia.
dXkC9Ncv (12.10.2015 19:37:20)

Thanks for the font and the suggestion about when to use it. Is font sitecleon and appropriate use strictly instinctual or do you know of a resource that would guide me toward picking the right kinds of fonts for the right jobs? Thanks!


RtusbdvnxaF (24.3.2017 06:22:01)

Hi Geninne,Your blog has done much to resuscitate my failing personal doodling (because of work). I've always found it surprising that for someone who loves birds, you don't have one as a pet. But then i realised maybe you prefer birds to be free and wild (how they should be) in.taedstouche my fiend...

Siirry sivun alkuun