Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Pienet yritykset voivat työllistää

Näin vaalien alla yrittäjällä on ystäviä, mutta miten yrittäjyyttä oikeasti voidaan vahvistaa? Ja miksi pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä ylipäätään pitäisi vahvistaa? Seuraavassa muutamia konkreettisia ajatuksia.

Työllisyyden kohentamista on Suomessa ollut tapana hakea suuryrityksistä. Ehkä taustalla on muistikuva metsäjättien keskeisestä merkityksestä kansantaloudelle ja toisaalta tuoreemmasta historiasta Nokian huima menestystarina. 1990-luvun lopulla Nokia-vetoinen elektroniikkaklusteri kykeni luomaan muutamassa vuodessa yli 200 000 uutta työpaikkaa.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ja nyt suurin työllistämispotentiaali on pienissä ja keskisuurissa yrityksissä.

Suomessa on yli 160 000 yhden hengen yritystä. Monet näistä yrittäjistä eivät edes haaveile kasvusta, mutta jos joka neljäs työllistäisi yhden ulkopuolisen, syntyisi jo 40 000 uutta työpaikkaa. Miniyritykselle ensimmäisen ulkopuolisen pestaaminen on kuitenkin suuri askel: se tuplaa firman työvoiman. Aika harva sadan hengen yritys palkkaa kerralla sata työntekijää lisää - suhteellisesti kyse on kuitenkin samanlaisesta loikasta!

Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen kynnystä voitaisiin helposti alentaa: puolitetaan sivukulut ensimmäisenä vuonna tai vaihtoehtoisesti poistetaan ne kokonaan puoleksi vuodeksi. Näin kynnys loivenee ja yrityksellä on aikaa vahvistua.

Myös ALV-velvollisuuden rajan nostaminen nykyisestä 10 000 euron liikevaihdosta helpottaisi pienten yritysten asemaa. Tämä kuitenkaan ei onnistu noin vain, vaan vaatisi EU:n hyväksynnän. Sen sijaan ALV-huojennuksen rajan nostaminen voidaan tehdä "omin päin", ja sekin parantaisi pienten yritysten toimintaedellytyksiä. Käsityö- ja luovan alan yritysten ALV:n alentaminen olisi paikallaan, sillä niissä arvonlisä syntyy pääosin omasta työstä eikä niinkään hankinnoista. Näissä yrityksissä tehdään vain vähän ALV-vähennyskelpoisia ostoja.

Eikä tässä vielä kaikki: yrittäjän sosiaali- ja eläketurva on luvattoman heikko. Yrittäjästä palkansaajaksi ja päinvastoin siirtyminen synnyttää loukkuja, ja pääosin yrittäjän itsensä rahoittama YEL-eläke on kallis. Pienyrittäjälle YEL-minimimaksutkin ovat suuria, eikä niiden suorittaminen tuota edes takuueläkkeen tasoista turvaa.

Hieman suurempien yritysten kasvua ja työllistämistä voitaisiin tukea investointi- ja työllisyysvarauksella. Osa voitosta jätettäisiin verottamatta, varauksena tuleviin tarpeisiin. Jos investointia tai lisätyöllistämistä ei tapahdu, varaus olisi purettava esimerkiksi neljän vuoden päästä.

Byrokratian purkaminen on muotitrendi. Pienyrittäjän kohdalla se tarkoittaisi selkeää yhden luukun palvelua ja myös joustavuutta asioissa, jotka eivät liity asiakkaiden tai työntekijöiden turvallisuuteen. Pienyrittäjällä on täysi työ keskittyä liiketoimintaan ja hallinnollisia velvoitteita voitaisiin minimoida. Reaaliaikaisen tulorekisterin ja yritysten taloushallinnon (RTE, Real Time Economy) aikaan saamisella on kiire. Nämä sähköiset apuvälineet helpottavat myös viranomaisten työtä ja harmaan talouden torjuntaa.

Paljon on siis mahdollista tehdä pienten ja keskisuurten yritysten aseman parantamiseksi. Tähtäimessä on ennen kaikkea se, että yritykset voisivat työllistää nykyistä enemmän.

Pienten yritysten toiminta- ja kasvuedellytysten parantaminen on tärkeää myös siksi, että muuten vaarana on samanlainen kehitys kuin esimerkiksi hoiva-alalla on jo käynnissä. Kansainvälisesti omistetut jätit ostavat pienet yritykset pois markkinoilta ja kotiuttavat voittonsa veroparatiiseihin.


 

Timo Juurikkala 6.4.2015

Siirry sivun alkuun