Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Opettajien sähköiset haasteet

Koko yhteiskunta on mullistumassa ennennäkemättömällä tavalla, kun digitalisaatio etenee suurin harppauksin. Digimurros vertautuu teollistumiseen ja kaupungistumiseen, mutta sen etenemisvauhti on aikaisempia rakennemuutoksia vikkelämpi. Koulun pitää pysyä tahdissa mukana, mikä aiheuttaa opettajille ja opetukselle suuria haasteita.

Opetus ja oppimateriaalit siirtyvät väistämättä suurelta osin sähköiseen maailmaan, koska vastaava tapahtuu jokseenkin kaikilla muillakin yhteiskunnan osa-alueilla. Tämä tarkoittaa kokonaan uudenlaisen pedagogiikan ja didaktiikan kehittämistä.

Nyt eletään hetkeä, jolloin pitemmän ajan kehityssuunnista ei ole varmuutta. Silti opetuksen pitää elää ajassa ja opetusmenetelmiä on kehitettävä.

Laitekirjo on suuri. Peruskoulussa ainoa järkevä vaihtoehto Vantaalla käyttöön otettu malli, jossa kaikille oppilaille hommataan talon puolesta samanlaiset tabletit (tai muut tietokoneet). Vain tällä tavoin pedagogiikan kehittäminen on ylipäätään mahdollista. Erilaisten älypuhelimien ja muiden värkkien sekamelskassa luokkatyöskentely on jokseenkin mahdotonta.

Jos valittu tekniikka tai käyttöjärjestelmä ei osoittaudu niin sanotuksi voittajateknologiaksi, niin välineet voidaan muutaman vuoden kuluttua vaihtaa. Vaihtoon ne menevät kovan käytön takia kuitenkin…

Mutta todellisella tekijän paikalla ovat opettajat. Laajamittaiselle täydennyskoulutukselle on suuri tarve - siihen on panostettava voimakkaasti, jotta koulu ja opettajat pystyvät vastaamaan digiteknologian haasteisiin ja jotta uuden tekniikan mahdollisuudet voidaan hyödyntää kouluissa.

Maailman paras koulu kehittyy ajan mukana. Koulun menestys nojaa opettajiin, ja siksi heidän osaamisensa ylläpitoon ja kehittämiseen on annettava voimavaroja.

 


 

Timo Juurikkala 7.4.2015

Siirry sivun alkuun