Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Luonnonsuojelu, bisnes ja vaalit

Puhumme mielellämme siitä, että Suomi on puhtaan luonnon ja korkeatasoisen ympäristönsuojelun maa. Tämä on matkailuvaltti ja myös hyvä lähtökohta puhtaan teknologian viennille. Ja lisäksi suomalaiset ovat metsäkansaa: koskemattoman luonnon arvostus on kansalaisten keskuudessa korkealla.

Tarkemmassa syynissä emme kuitenkaan saa ihan niin puhtaita papereita. Luonnon monimuotoisuus on heikentynyt varsinkin eteläisessä Suomessa, rannikon joet ja merivedet ovat vain välttävässä kunnossa ja ilmastopäästömme per asukas ovat maailmanmitassa korkealla tasolla. Luonnon- ja ympäristönsuojelussa on runsaasti urakkaa.

Luonnon monimuotoisuuden turvaamisessa keskeisellä sijalla ovat Etelä-Suomen metsät ja suot. Tämän takia on pantu pystyyn METSO-ohjelma ja valmisteltu pitkään soidensuojelun täydennysohjelmaa. Valitettavasti kokoomuslainen ympäristöministeri häröili soidensuojelun kanssa niin, että sen jatkosta ei ole mitään varmuutta. Ja METSOa on venytetty niin, että tavoitevuosi on siirtynyt melkein kuin Olkiluodon ydinvoimalan valmistuminen. Alun perin valmista piti tulla 2016, mutta nyt tähtäin on vuodessa 2025!

Vesiensuojelussakin edistyminen on ollut hidasta. Uudistettu maatalouden ympäristötukisysteemi on vähän - mutta vain vähän - parempi kuin aiempi. Merkittävää parannusta jokien ja rannikon merialueiden tilaan ei ole näillä konsteilla näköpiirissä. Ja kirsikkana kakun päällä vielä se, että hajajätevesisäätelylle annettiin lisäaikaa ja luotiin epävarmuutta koko lainsäädännön tulevaisuudesta.

Nyt ovat vaalit huulilla, mutta kovin luottavainen en uskalla olla. Gallupkuningas keskusta vannoo biotalouden nimiin, mutta kepu tuppaa keskittymään enemmän luonnonvarojen täysimääräiseen hyväksikäyttöön kuin suojelun ja käytön tasapainoon.

Huolestuttavia ovat puheet koskiensuojelulain purkamisesta ja Kollajan ja Vuotoksen jo haudattujen tekoallashankkeiden elättelystä. Eikä tässä vielä kaikki, monet flirttailevat edelleen ympäristöministeriön lakkauttamisella ja sulattamisella maa- ja metsätalousministeriöön. Luonnonystävä ei siis ole turvallisella mielellä. Luonnon puolestapuhujia tarvitaan tulevassa eduskunnassa - ja hallituksessa.

Vahva ja itsenäinen ympäristöhallinto on tärkeä tae sille, että luonnon ja ympäristön eduista pidetään valtakunnassa huolta. Kaikkea ei saa alistaa lyhytnäköisen talouden juoksupojaksi.

Vähänkään pitemmällä tähtäimellä katsottuna luonnon ja talouden edut eivät ole ristiriidassa. Kuten helsinkiläinen vihreä ehdokas, cleantech-ekspertti Kaisa Hernberg sanoo, ympäristön pelastaminen on maailman parasta bisnestä.

Joka puolella maapalloa on tarve voittaa pahenevat ympäristöongelmat. Ratkaisuilla, joilla suojellaan ja puhdistetaan vesiä, vähennetään ilmansaasteita ja suojellaan luontoa sekä ilmastoa, on runsaasti kysyntää. Korkean osaamisen maana Suomi voi olla edelläkävijä ja ratkaisujen löytäjä. Parhaat eväät tähän syntyvät siitä, että hoidamme oman pesämme kuntoon.

 

Timo Juurikkala 9.4.2015

Siirry sivun alkuun