Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Sallittua hauskuutta

Monipuolinen ja rikas ravintolaelämä on elävän kaupunkikulttuurin välttämätön edellytys. Sillä on suuri merkitys niin asukkaille kuin matkailullekin: ruuan ja juoman parista etsitään elämyksiä, seuraa ja nautintoja.

Suomalainen alkoholipolitiikka ei kuitenkaan millään lailla tue ravintoloiden menestymistä - päin vastoin. Viimeisten 20 vuoden aikana ravintolassa nautitun alkoholin osuus on pudonnut merkittävästi, se on enää noin 10 prosenttia kulutuksesta. Tämä näkyy myös ravintoloiden kannattavuudessa.

Ravintola on kuitenkin kaikkein paras paikka alkoholin nauttimiseen: siellä on sosiaalinen ja virallinen kontrolli ja lisäksi korkea hinta rajoittaa ylenmääräistä juomista. Soittoruokalat ovat myös merkittäviä elävän musiikin esittämispaikkoja.

Ravintolakulttuurin nousua uuteen kukoistukseen pitää tukea alentamalla anniskellun alkoholin ALV samalle tasolle ruuan kanssa eli 14 prosenttiin. Alennus lisäisi juomien ohella myös ruuan menekkiä, siirtäisi juomista kodeista ravintoloihin ja parantaisi näin alan työllisyyttä sekä lisäisi verotuloja. Haittoja on vaikea nähdä - ei ole todennäköistä, että tämä lisäisi alkoholin kokonaiskulutusta.

Toisekseen on syytä helpottaa terassi- ja aukiolosäädöksiä. Tarvitsemme elävää kaupunkikulttuuria, ja vähemmälläkin säätelyllä pärjätään kyllä. Kesäterassit ja yökerhot ovat tärkeä osa kaupunkielämää!

Lisäksi naurettavuuksiin ulottuvaa anniskelusääntelyä pitää höllentää. Nykyisin useamman ravintolan yhteiset anniskelutilat on kielletty, hotellin aulabaarin anniskelutilassa ei saa olla hotdog-kauppiasta eikä festarien olutkarsinassa sallita ulkopuolista katuruuan myyjää. Tuplaviskin myynti on kielletty.

Sarvikuono-tyyppisen, yliholhoavan alkoholisääntelyn aika ohi. Vapaamielisempi suhtautuminen alkoholiin liittyviin sääntöihin normalisoisi suomalaisten traumaattista alkoholisuhdetta.


 

Timo Juurikkala 14.4.2015

Siirry sivun alkuun