Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Vantaa vauhdissa

Vantaata on totuttu pitämään pääkaupunkiseudun köyhänä poikana, joka kituuttaa talousvaikeuksissa ja koostuu hajanaisista alakeskuksista ja lähiöistä. Mutta todellisuudessa meillä on tärkeilemätön tekemisen meininki, matala organisaatio ja vahvat näkymät tulevaisuuteen.

Kesällä avattava Kehärata on tärkeä virstanpylväs, sillä se yhdistää idän, lännen ja lentoaseman ja on ensimmäinen poikittainen ratayhteys pääkaupunkiseudulla. Rata vahvistaa merkittävästi metropolin joukkoliikennettä.

Vantaan uusi nousu liittyy Kehärataan. Uusien asemien Kivistön ja Leinelän asunnot ovat kysyttyjä, koska kulkuyhteydet ovat hyvät ja hintataso on onnistuttu pitämään kohtuullisena. Kivistön uusi keskusta edustaa modernia, ekologista kaupunkisuunnittelua - on viherkattoja, roskien putkikeräystä, erinomaiset pyöräily-yhteydet. Tulevan kesän asuntomessut tuovat kuhinaa kaupunkiin, ja Pohjois-Euroopan suurin puukerrostalo on nähtävyys.

Vantaa on myös vaikeissa oloissa onnistumassa taloutensa oikaisemisessa - velkaantuminen näyttää pysähtyvän. Kaupunginjohtaja Kari Nenosen johdolla toteutettu talous- ja velkaohjelma on purrut. On kuitenkin myönnettävä, että kaikki ei ole onnistunut ongelmitta.

Eniten kielteistä julkisuutta ovat saaneet koululakkautukset, toimeentulotuen maksuviivästykset ja lastensuojelun ongelmat.

Tuomelan ja Hevoshaan koulujen lakkautuspäätökset perustuivat koulutilojen tarkkaan optimointiin ja siitä seuraaviin tilasäästöihin. Nyt Länsi-Vantaan kouluissa on sisäilmaongelmia ja remonttien ajaksi tarvitaan väistötiloja - Tuomelan lakkautus näyttää entistäkin kummallisemmalta. Hakunilassa taas pelätään Hevoshaan lopettamisen aiheuttavan koulujen eriarvoistumista. Päätökset pitääkin ottaa uudelleen tarkasteltaviksi. Virheitä on voitava korjata, vaikka se kipeää tekisikin.

Toimeentulotuen ongelmat ratkesivat, kun pois potkitut etuuskäsittelijät palkattiin uudelleen, ja lastensuojelun osalta selvitykset ovat johtamassa tilanteen paranemiseen. Virheistä on opittu. Yksi hyvin toimivan organisaation tunnusmerkki onkin se, että korjausliikkeitä osataan tehdä. Virheitä nimittäin väistämättä välillä sattuu.

Vantaan maine kokeilunhaluisena ja uudistuksiin pystyvänä kaupunkina on vahva. Esimerkiksi nuorisotyöttömyyden torjunnassa Petra-hanke on niittänyt mainetta, toimeentulotuen maksatuksen Kela-yhteistyö toimii esimerkkinä koko valtakunnassa ja koululaisille hankittiin tabletit kertaheitolla. Vantaa on myös mukana melkein kaikissa kokeiluhankkeissa, joissa haetaan kuntien tehtävien vähentämisen keinoja.

Myös asukastoiminnassa Vantaalla sikiää uudenlaisia malleja, joista pisimmällä ovat Myyrmäki-liike ja Kivistön Marja-verkko. Asukkaiden ja yhdistysten ruohonjuuritason toimintaa on hiljalleen alettu ymmärtää ja tukea, ja tulokset näkyvät esimerkiksi Myyrmäessä aseman ja alikulkutunnelien uusina ilmeinä.

Vantaan uusi nousu on jo alkanut. Siihen vaikuttavat matalaksi ja joustavaksi muovautunut kaupungin organisaatio, konstailematon uudistushenki ja edullinen sijainti metropolialueella.

Meillä on paljon mahdollisuuksia ja hyvät näkymät tulevaisuuteen - uskokaa tai älkää, Vantaa on pääkaupunkiseudun uusi tiikeri!


 

Timo Juurikkala 18.4.2015

Siirry sivun alkuun