Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

En osta Vantaan Energialta

Minä olen energiayhtiön omistaja. Vantaan Energia Oy on Vantaan ja Helsingin kaupunkien omaisuutta suhteessa 60/40.

Tällainen keskikokoinen energiafirma voisi olla ketterä ja edistyksellinen toimija nopeasti kehittyvässä energiakentässä. Omistajana toivoisin sen olevan myös ympäristöystävällinen.

 

Mutta valitettavasti Vantaan Energia pyyhkii toiveillani pöytää. Päinvastoin, yhtiö nojaa menneen maailman energiaan.

 

Murheellisin asia on se, että yhtiö on varsin isolla osuudella (noin 5%) mukana Fennovoiman ja venäläisen Rosatomin ydinvoimalassa. Hankkeen taloudelliset riskiarviot ovat kirkkaanpunaiset, sillä laitoksen arvioidut sähköntuotantokustannukset ylittävät tuntuvasti ennustetun sähkön markkinahinnan. Lisäksi Fennovoiman alkutaipale on ollut yhtä kompurointia, eikä luottamusta laitoksen valmistumiseen ainakaan aikataulun ja kustannusarvion puitteissa ole. Silti yhtiömme aikoo mättää sinne lähes sadan miljoonan verran rahaa.

 

Sähköntuotannon tulevaisuus on uusiutuvissa energianlähteissä ja monimuotoisessa, hajautetussa järjestelmässä. Vantaan Energia ottaa jättiriskin laittamalla panoksensa venäläiseen ydinvoimaan. Kun riskit realisoituvat niin veronmaksajat maksavat.

 

Vantaan Energialle olisi tarjolla vaihtoehtoinenkin tie. Pääomia voisi laittaa uusiutuvaan energiaan, älyverkkopilotteihin ja vaikka sähkön varastointiin. Pienemmällä riskillä ja suuremmilla tuotto-odotuksilla.

 

Samaan aikaan toisaalla Vantaan Energia aikoo ryhtyä "ilmaston ystäväksi" luopumalla kivihiilen käytöstä Martinlaakson voimalassa. Tämä onkin tervetullut ajatus ja lisäksi Vantaan mitassa paljon helpompi toteuttaa kuin etelänaapurissa Helsingissä.

 

Mutta, eikös mitä, yhtiö aikookin hiilen sijaan ryhtyä polttamaan TURVETTA, jonka ilmastopäästöt ovat kivihiiltäkin suuremmat ja joka lisäksi pilaa vesistöjä ja suoluontoa. Turve ei ole uuden laitoksen pääpolttoaine, mutta turpeenpolttajan on turha puhua ympäristö- ja ilmastoystävällisyydestä.

 

Vantaan Energia ei ole aiemminkaan kunnostautunut ympäristön ystävänä. Reilu kymmenen vuotta sitten yhtiö osti Lahnasenkosken pienen vesivoimalan Hiitolanjoelta Itä-Suomesta ollakseen mukana uusiutuvan energian tuotannossa. Hiitolanjoki on Laatokan lohen tärkeä lisääntymisalue, ja sinä olevat voimalat estävät lohen nousun. Mutta mitä on tehnyt Vantaan Energia - se on taistellut vuosikaudet eri oikeusasteissa, ettei sen tarvitsisi rakentaa asianmukaista kalatietä! Oikeusjuttuihin lienee palanut enemmän rahaa kuin mitä tuon "tippavoimalan" tuotannon arvo on.

 

Ostaisin mielelläni sähköä itse omistamaltani yhtiöltä. Näin en kuitenkaan tee, sillä haluan olla ostaa uusiutuvaa sähköä sellaiselta yhtiöltä, joka satsaa tosissaan siihen eikä häröile 2010-luvulla ydin- ja turvevoiman kanssa. Vaihtoehtoja on!

 


 

Timo Juurikkala 26.2.2017

Siirry sivun alkuun