Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Sotesta vaarassa tulla susi

Suuren sote-uudistuksen takkuinen taival jatkuu. Nyt lausuntokierroksella on Sipilän hallituksen viritys valinnanvapausmalliksi. Vantaa antaa oman kriittisen lausuntonsa ensi maanantaina.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta on yritetty tehdä jo yli kymmenen vuotta. Uudistuksen tarpeesta ja tavoitteistakin on vallalla suuri yksimielisyys kaikkien puolueiden kesken. Siksi on ihmeellistä, että hallitus näyttää onnistuvan sössimään tämänkin kierroksen.

Nykyisessä lakipaketissa on monia ongelmia alkaen liian monista ja liian erikokoisista maakunnista ja itsehallinnon ja kansavaltaisuuden toteutumisesta. Ylivoimaisesti suurin murhe on kuitenkin valinnanvapausmalli, joka hallituksen esittämässä muodossa raunioittaa jokseenkin kaikki soten tavoitteet.

Sipilän hallituksen mallissa suurin piirtein koko terveyskeskustoiminta pantaisiin vapaaseen kilpailuun asiakkaista. Tähän kilpailuun voisivat osallistua terveysfirmojen lisäksi myös järjestöjen ja säätiöiden perustamat sote-keskukset sekä uusien maakuntien perustamat yhtiöt. Kansalainen voisi valita haluamansa keskuksen.

Nämä firmat eivät kuitenkaan antaisi vaativampia hoitoja kuten leikkauksia, vaan niitä pitäisi hakea maakunnan toimipisteistä. Toisin sanoen nykyisin haitalliseksi katsottu raja perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä vain syvenisi entisestään. Kustannusten kasvun hillitsemiseksi oli nimenomaan tarkoitus lisätä integraatiota eli palveluketjujen sujuvuutta ja palveluiden yhteensopivuutta.

Kansalaiselle Sipilän hallituksen esittämä systeemi olisi monimutkainen ja vaikeaselkoinen. Viritelmä ei myöskään auttaisi kustannusten hillinnässä. Eikä se pienentäisi terveyseroja, koska erilaisilla alueilla palvelutarjonta olisi hyvin erilaista. Syrjäseuduilla ja pienemmillä paikkakunnilla ei valinnanvapautta olisi, koska markkinat olisivat liian pienet.

Tätä ongelmien listaa voisi jatkaa vielä pitkään. Hallituksen mallin ovatkin tyrmänneet kaikki sitä kommentoineet asiantuntijat ja valtaosa lausunnonantajista - oppositiosta toki puhumattakaan. Myös hallituksen omat vaikutusarviot korostavat riskejä. Ja kaiken huipuksi myös hallituksen keskeiset valmistelijat ovat esittäneet vähintäänkin aikalisän ottamista.

Hallitus onkin nyt pulassa huonosti harkitun esityksensä kanssa. Valinnanvapausmallia on pakko korjata, mutta jos korjaukset ovat suuria, esitys pitää laittaa uudelleen lausunnoille. Ja silloin aikataulut paukkuvat.

Jos korjaukset taas ovat kosmeettisia, koko esitys kaatunee eduskunnassa, viimeistään perustuslakiongelmiin.

Hallituksen pitää nyt ottaa lusikka kauniiseen kouraan. Esitystä on muutettava niin, että se toteuttaa soten tärkeitä tavoitteita ja lisäksi on perustuslain mukainen.

Jos aikataulu tämän vuoksi pettää, niin se on pieni murhe siihen verrattuna, että jättiuudistuksen tulos on täysi susi!


 

Timo Juurikkala 21.3.2017

Siirry sivun alkuun