Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Vantaa ja Fennovoima

Fennovoiman ydinvoimala liittyy Vantaan kaupunkiin siten, että Vantaan Energia Oy on hankkeen suurin kuntataustainen omistaja noin viiden prosentin osuudella. Omistus on energiayhtiöllemme iso riski, josta olisi monta hyvää syytä hankkiutua eroon.

Fennovoiman ja venäläisen Rosatomin yhteinen voimala Pyhäjoen Hanhikivellä on vielä alkutekijöissään. Vantaan Energian sitoumus on virallisten arvioiden mukaan noin 90 miljoonan euron luokkaa, mutta ydinvoimalat eivät ole tahtoneet pysyä kustannusarvioissaan viime vuosina. Niinpä riskisijoituksen suuruus voi olla huomattavasti suurempikin.

Jos voimala joskus saadaan pystyyn ja toimimaan, energiayhtiömme on sitoutunut ostamaan sieltä omistusosuutensa mukaisen määrän sähköä omakustannushintaan. Arvioiden mukaan hinta olisi luokkaa 50 euroa/MWh, joka on pitkälti yli nykyisten ja myös tulevaisuuteen ennustettujen sähkön pörssihintojen, jotka pyörivät haarukassa 20-30 €/MWh. Sähkömarkkina on uusiutuvan energian esiinmarssin johdosta voimakkaassa murroksessa, jolle ei loppua näy.

Vantaan Energia pitäisikin irrottaa Fennovoiman ydinvoimalasta, koska veronmaksajien rahoilla ei pidä olla mukana näin riskialttiissa hankkeessa. Tässä tarvitaan yhteistyötä firman toisen omistajan eli Helsingin kaupungin kanssa.

Ne rahasummat, joita yhtiö on sijoittamassa Fennovoimaan, pitäisi ohjata uusiutuvaan energiaan ja muihin tulevaisuuden ratkaisuihin.

Vantaan vihreä valtuustoryhmä teki alkuvuodesta valtuustoaloitteen Fennovoimasta irrottautumiseksi. Tämän käsittelyyn palataan vaalien jälkeen.


 

Timo Juurikkala 4.4.2017

Siirry sivun alkuun