Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Moottoripyöräilijä

Minua kurmuutetaan usein siitä, että miten voin olla vihreä ja ajella silti moottoripyörällä. Väitetään, että tässä on ristiriita.

Synnyin jonkinlaiseen moottoriperheeseen, isäni Jussi on diplomi-insinööri ja tullut tunnetuksi pitkästä urastaan auto- ja moottoripyörätoimittajana muun muassa Tekniikan maailma -lehdessä. Autot ja moottoripyörät olivat isossa roolissa meidän perheessämme. Ensimmäisen vanhan brittipyöräni, vuoden 1936 Velocette MAC:n, hommasin jo 14-vuotiaana. Mopoikä kului pappa-Tunturin ja sittemmin sporttimopon sarvissa.

Sain kevytmoottoripyöräkortin vuonna 1974, ja siitä lukien olen ajanut moottoripyörällä. Olen sellainen friikki, etten ilman pakottavaa syytä (= ihmisten tai tavaroiden kuljetustarve) astu autoon ajokauden aikana. Ajokausi alkaa kun liukkaat kelit loppuvat ja päättyy kun liukkaat alkavat; moottoripyörä on arkikulkuneuvoni.

1980-luvulla olin Vauhdin maailma -lehden moottoripyöräavustaja, ja tuolloin koeajoin käytännössä kaikki Suomen markkinoille saapuneet uutuudet ja tein niistä pieniä juttuja lehteen. 2000-luvun alkuvuosina tein myös jonkin verran mp-historiaa käsitteleviä artikkeleita ja esittelyjä Mobilisti-lehteen.

Nykyisen, vuoden 1971 mallia olevan 650-kuutioisen BSA:ni hankin vuonna 1999, ja siitä lähtien se ollut käyttöpyöräni. BSA (= "Pässi") edustaa kestokulutushyödykettä parhaimmillaan: se on valmistettu perinteisellä filosofialla siten, että laite on loputtomiin korjattavissa. Kuluvia osia vaihdetaan tarpeen mukaan mutta keskeiset osat säilytetään. Uusiutumattomia luonnonvaroja ei kulu - paitsi tietysti bensaa ja öljyä.

BSA:lle ei ole Suomessa merkkikorjaamoita, joten teen kaikki tarvittavat huolto- ja korjaustoimet itse - se on osa tätä harrastusta. Kakkos- ja kolmosmoottoripyörinä minulla on vuoden 1957 Velocette 350 sekä -59 Ariel 350.

 

 
Siirry sivun alkuun

BSA edustaa kestokulutus-hyödykettä parhaimmillaan: se on valmistettu perinteisellä filosofialla siten, että laite on loputtomiin korjattavissa.