Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Julkisen talouden kestävyys

Suomen talous herättää huolta: vienti ei vedä, kotimarkkinat yskivät ja julkinen talous velkaantuu. Taantuma tai matalan kasvun aika voi jatkua pitkään, mutta näissäkin oloissa julkinen talous on saatava kestävälle uralle.

Monet merkittävät tahot usuttavat poliitikkoja ja puolueita esittämään leikkauslistojaan, jotta julkiset menot saataisiin vastaamaan kansantalouden kestävyyttä. Pitkillä ja raa´oilla leikkauslistoilla ei kuitenkaan saada aikaan hyvää lopputulosta - ei näivettämällä synny kukoistusta!

Luultavasti kuitenkin joudumme jonkin verran sopeuttamaan julkisen talouden menoja. Leikkauksia toimeenpantaessa pitää muistaa pari tärkeää reunaehtoa: 1) ei leikata kaikkein heikoimmilta ja 2) ei leikata sellaisista asioista, jotka aiheuttavat suuria kustannuksia toisaalla. Nämä reunaehdot tarkoittavat ennalta ehkäisyä.

Kataisen ja Stubbin hallitukset painottivat isoja rakenteellisia uudistuksia, mutta valitettavasti päätöksentekokyky ei riittänyt. Kuntauudistus jäi tekemättä, sote on vielä vaiheessa, metropoliuudistuksesta ei ole varmuutta, eläkeuudistus sentään luultavasti syntyy. Julkisen sektorin rakenneuudistuksia on jatkettava aiempaa määrätietoisemmin, sillä niiden avulla kestävyysvaje on kukistettavissa.

Ehkä kaikkein tärkeintä on työllisyydestä huolehtiminen, sillä korkea työttömyys rasittaa rajusti julkista taloutta. Isoimmat mahdollisuudet ovat pienyrityksissä ja tulevaisuuden palveluyhteiskunnassa; työllistämisen kynnyksiä on madallettava. Työntekoon kannustavaan, selkeään perustulomalliin on syytä siirtyä kokeilujen kautta - perustulo takaa perusturvan ja helpottaa niin osatyökykyisten, pätkätyöläisten kuin käsityöyrittäjienkin asemaa.

Hyvin koulutettuna kansana meillä on mainiot mahdollisuudet pärjätä. Jos leikkauslistoja aletaan panna toimeen, ei ainakaan koulutuksesta enää saa leikata!

Ja pitää muistaa, että ympäristönsuojelun ja talouden vastakkainasettelu on ohi. Eniten kasvava business edistää ilmaston ja ympäristön suojelemista!


 
Siirry sivun alkuun