Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Luonnonvaraministeriö pitkä askel taaksepäin

Mielipidekirjoitus Maaseudun Tulevaisuudessa 21.10.2009

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila esitti Maaseudun Tulevaisuudessa 14.10.2009 ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhdistämistä.

Ajatus ympäristöhallinnon alasajosta ja luonnonvaraministeriön perustamisesta olisi pitkä askel menneeseen - haluavatko Marttila ja MTK tosissaan ottaa ympäristöhallinnon järjestämisessä oppia Putinin Venäjältä?

Lisääntyvien ympäristöongelmien ja ilmastonmuutoksen maailmassa vahvan ympäristöhallinnon tarve on tällä hetkellä suurempi kuin koskaan. Juuri nyt tarvitsemme tarkkaa, puolueetonta ja luonnontieteisiin perustuvaa tietoa siitä, mitkä ovat toimintojemme todelliset vaikutukset luontoon ja ilmastoon. Lyhytnäköinen talouselämän etujen korostaminen ympäristöarvojen kustannuksella ja silmälappujen käyttö ohjauskeinona kääntyvät nopeasti yhteiseksi tappioksi.

MTK:n puheenjohtaja Marttilan puheenvuoro vaikuttaakin olevan osa laajempaa kansallisomaisuuden uusjakoa havittelevaa levotonta liikehdintää maassamme.

Tuoreimpina esimerkkeinä tästä ovat kiistat metsähallituksen uudelleen organisoinnista tehometsätalouden ehdoilla, kansallispuistojen koskemattomuuden kyseenalaistaminen mm. Pallaksen hotellirakennushankkeessa sekä yhä uudestaan toistuvat vaatimukset koskiensuojelulain ja vesilain muuttamisesta. Näistä "hankkeista" päällimmäiseksi jää käteen se, että kansallisia aarteitamme ollaan huoletta valmiita valuttamaan liike-elämän taskuihin, kansalaisten yhteiseksi tappioksi.

Vihreiden perustavaa laatua olevan näkemyksen mukaan ympäristöministeriöllä on selkeä paikka ja tarve valtionhallinnossa, eikä sen yhdistämisellä maa- ja metsätalousministeriöön tai mihinkään muuhunkaan ministeriöön ole saavutettavissa yhteiskunnan kannalta mitään hyödyllistä. Suomalainen ympäristöhallinto ei operoi maassamme omin lupinensa kuten Marttila taustaryhmineen tuntuu ajattelevan, vaan eduskunnan hyväksymän voimassa olevan lainsäädännön puitteissa.

Suomen ympäristöministeriön ja -hallinnon toimivuus mukaan lukien Metsähallituksen luontopalvelut on saanut paljon myös kansainvälistä tunnustusta. Siitä ovat ottaneet oppia niin entisen itäblokin maat kuin monet länsimaatkin. Ympäristöhallinto on luonnon- ja ympäristönsuojelun lisäksi edistänyt maassamme työllisyyttä, maaseudun elinvoimaisuutta ja luonnon monimuotoisuutta.

Itsenäinen ympäristöministeriö toimii nyt ja tulevaisuudessa tarpeellisena turvavyönä pahimpien ympäristön ja talouden törmäyskurssien varalle. Vahva ympäristöhallinto rauhoittaa ja vähentää ympäristön kestokykyyn kohdistuvia ylilyöntejä.

Timo Juurikkala
kansanedustaja (vihr.)

 

Timo Juurikkala 21.10.2009

Siirry sivun alkuun