Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Ydinvoiman haikailu irrallaan reaalitaloudesta

Mielipidekirjoitus Uusi Suomi -verkkolehdessä 11.12.09

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi viime kuussa uudet ennusteensa sähkön ja energian kulutuksesta. Parin viime vuoden aikana sähkön käyttö on kääntynyt yllättävän rajuun laskuun.

Tällä on suuri vaikutus ennusteisiin. Taloustaantuman ohella kulutuksen kymmenen prosentin alenemiseen ovat vaikuttaneet ainakin metsäteollisuuden rakennemuutos sekä sähkönsäästön eteneminen myös kotitalouksissa.

Taantuma luultavasti hellittää jollain aikataululla, mutta muut muutokset sähkön kulutuksessa ovat pysyvämpiä. Metsäteollisuus ei enää investoi Suomeen vaan ulkomaille eucalyptus-sellun varassa toimiviin yksiköihin. Suomalaisen teollisuuden tulevaisuus onkin osaamisaloilla ennemmin kuin energiaintensiivisessä paperin ja sellun bulkkituotannossa.

Yleinen trendi on koneiden ja laitteiden energiatehokkuuden paraneminen. Paineet suoran sähkölämmityksen vähentämiseksi kasvavat, maalämpö tekee tuloaan. Sähköautot yleistyvät varmasti jatkossa voimakkaasti, mutta niiden aiheuttamaa kulutusta on tapana liioitella. Jos puolet Suomen henkilöautoista vaihtuisi akkukäyttöisiksi, sähkön kokonaiskulutus kasvaisi vain noin viidellä prosentilla.

Sähkön nettotuontia ja hiililauhdesähköä on syytä vähentää olennaisesti. Tämä onnistuu jo nyt suunnitteilla olevalla uudella kapasiteetilla: tuuli- ja bioenergialla sekä toisaalta rakenteilla olevan Olkiluoto 3:n avulla. Lauhdesähköä käytetään pääasiassa säätövoimana kulutushuippujen aikaan, eikä ole järkevää luopua siitä kokonaan. Jäljelle jäävä lauhdesähkö tuotettakoon bioenergialla eli metsähakkeella.

Jatkossa energiantuotantoa on syytä kehittää uusiutuvien energialähteiden ja hajautetun järjestelmän suuntaan. Tämä vaihtoehto on niin suomalaisen elinkeinoelämän, talouden, maaseudun elinvoiman kuin työllisyydenkin etu. Samaa ei voi sanoa ranskalaisten suunnittelemasta ja puolalaisten rakentamasta ydinvoimalasta.

Ydinvoima onkin erittäin ajankohtainen kysymys juuri nyt: kolme lupahakemusta on jätetty sisään ja tulevan talven aikana valtioneuvosto ja eduskunta ratkaisevat niiden kohtalon. Kovin analyyttista julkista keskustelua ydinvoimasta ei kuitenkaan ole käyty. Esimerkiksi kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen on tyytynyt vain julistamaan, että ydinvoimaa tarvitaan elintasosyistä ja kaikki kolme lupaa tulee myöntää.

Ensimmäiset ydinvoimalayksiköt Loviisassa tulevat käyttöikänsä päähän vasta 20 vuoden päästä. On selvää, että juuri nyt ei ole syytä ratkaista niiden korvaamista. Suomalainen yhteiskunta käy läpi murrosta, josta lopputuloksena on syntymässä uudenlainen teollinen Suomi. Kehittämispanokset kannattaa asettaa tulevaisuuden aloille. Jalkoja ei kannata valaa betoniin nyt, juuri ennen satasen lähtölaukausta.

Tällaiseen lopputulokseen tulee väistämättä, vaikka ei edes kaivaisi esiin ydinvoiman vastustamisen klassisia argumentteja: onnettomuusriskiä, terrorivaaraa, uraanikaivosongelmia ja jätteenkäsittelyn sekä loppusijoituksen riskejä. Katsaus nyky-Suomen reaalitalouteen riittää.

Timo Juurikkala
kansanedustaja (vihr), ympäristövaliokunnan jäsen
 

Timo Juurikkala 11.12.2009

Siirry sivun alkuun