Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Ruuhkamaksuille vauhtia

Vihreiden kansanedustaja Timo Juurikkala vaatii pääkaupunkiseudun ruuhkamaksujen nopeutettua käyttöönottoa. Liikenneministeriön uudessa ruuhkamaksuselvityksessä esitetään kilometripohjaista maksua, joka olisi Helsingin seudun ydinalueella kahdeksan senttiä ja kehysalueilla neljä senttiä kilometriltä. Kansanedustaja Juurikkala kannattaa ministeriön esityksen suuntaviivoja. Autoilun verotuksen painopistettä on hyvä siirtää omistamisesta käytön suuntaan, koska liikenteen välittömät ympäristöhaitat syntyvät nimenomaan henkilöautojen käytöstä.

Perinteinen polttoaineiden veron korotuksia korostava maksulinja kohdistuu liian kovalla kädellä pitempien etäisyyksien ja puuttuvan joukkoliikenteen maaseudulle, toteaa Juurikkala.

Ministeriön arvioiden mukaan ruuhkamaksu vähentäisi merkittävästi pääkaupunkiseudun ruuhkia vuoteen 2020 mennessä, ja samalla joukkoliikenteen kulkutapaosuus nousisi neljällä prosenttiyksiköllä. Millään muulla keinolla tällainen kehityskulku ei olisi mahdollista. Ruuhkamaksuilla kerätyt varat on syytä alusta lähtien käyttää seudun joukkoliikenteen edistämiseen, toteaa Juurikkala.

Ruuhkamaksun käyttöönotto on todellinen hyöty-hyöty-tilanne. Satelliittipaikannukseen perustuva seuranta on käyttäjäystävällinen kun erillisiä tulliasemia ei tarvita. Kilometrimalli poistaa samoin rajaongelmat, koska maksu kasvaa tasaisesti matkan mukaan.

Kansainvälisten esimerkkien mukaan myös autoilijat ovat kokemusten karttuessa olleet enimmäkseen tyytyväisiä ruuhkamaksuihin. Nyt tarvitaan vain vihreää valoa suunnittelun jatkamiselle, sillä liikenneministeriön kaavaileman aikataulun mukaisesti ruuhkamaksut voidaan ottaa käyttöön jo vuonna 2016, mielellään nopeamminkin, summaa Juurikkala.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Timo Juurikkala
p. (09) 432 3129
timo.juurikkala@eduskunta.fi
www.timojuurikkala.net

 

 

Timo Juurikkala 17.1.2011

Siirry sivun alkuun