Timo Juurikkala
Vihreät De Gröna

Vihreät De Gröna

Share

 

Haja-asutuksen jätevesimuutos turvaa pohjavedet ja arat vesialueet

Vihreiden kansanedustaja Timo Juurikkala on tyytyväinen ympäristövaliokunnassa saavutettuun ratkaisuun haja-asutuksen jätevesikysymyksessä. Herkimmin pilaantuvat pohjavesi- ja ranta-alueet saadaan turvattua kuntien omilla tiukennetuilla alueellisilla ympäristömääräyksillä. Samalla kaukana vesistöistä sijaitsevien kiinteistöjen puhdistusvaatimuksia kohtuullistetaan, summaa Juurikkala.

- Peruskysymys uudistuksessa on se, että vuosikymmenten takainen saostuskaivoihin perustunut asutusjätevesien puhdistustapa ei vastaa nykyajan vaatimustasoa. Vaikka paperilla näyttäisikin siltä, että ympäristönsuojelun tasoa nyt rukattiin alaspäin, todellisuudessa uudistuksen myötä puhdistustaso nousee oleellisesti, koska vuosia seisonut jätevesikäsittelyn uusiminen saadaan vihdoin kunnolla käyntiin. On kestämätöntä, että miljoonan haja-asutusalueen asukkaan jätevedet kuormittavat ympäristöä enemmän kuin 4,2 miljoonan viemärin piirissä olevan asukkaan jätevedet, toteaa Juurikkala.

- Erityisen tärkeätä on nyt välittää ihmisten tietoisuuteen, kuinka paljon helpompaa ja halvempaa jätevesien puhdistus on, mikäli käymälävedet ja normaalit pesuvedet saadaan pidettyä erillään. Kompostoiva kuivakäymälä ratkaisisi useimpien kiinteistöjen jätevesiongelmat kerralla, toteaa Juurikkala ja vaatii samalla viranomaisilta merkittäviä lisäpanostuksia neuvontapalveluihin. Jätevesijärjestelmän suunnittelu edellyttää käytännössä aina kiinteistökohtaista arviointia.

Lisätiedot:

Kansanedustaja Timo Juurikkala
p. (09) 432 3129
timo.juurikkala@eduskunta.fi
www.timojuurikkala.net

 

 

Timo Juurikkala 25.1.2011

Siirry sivun alkuun